Starejši vozniki so najprej pod stresom, po osvežitveni vožnji pa se bolje znajdejo v prometu

16. 11. 2022 | Matjaž Gregorič
Deli

Še 500 voznikov, starejših od 60 let, bo s pomočjo Zavarovalnice Triglav in AMZS lahko osvežilo svoje vozniško znanje.

V Sloveniji je že več kot vsak peti voznik starejši od 60 let, zato je veliko tudi izzivov, ki jih prinaša vožnja v zrelejših letih. Za ohranjanje vozniške kondicije sta potrebna trening in osvežitev znanja. Zavarovalnica Triglav je tako letos skupaj z AMZS starejšim od 60 let ponudila možnost brezplačne osvežitvene vožnje z inštruktorjem, s pomočjo katere je lahko 150 udeležencev ponovno pridobilo samozavest za volanom.

Zaradi velikega zanimanja bodo v največji slovenski zavarovalnici z vožnjami nadaljevali tudi v zimskem času, v naslednjih treh mesecih pa bo lahko svoje vozniško znanje osvežilo še 500 voznikov.

Cestnoprometni predpisi in prometna infrastruktura se hitro spreminjajo, avtomobili so vse bolj tehnološko dovršeni, promet pa je vedno bolj dinamičen. To povzroča številne izzive voznikom, še posebej starejšim.

Po podatkih Zavarovalnice Triglav so namreč starejši po dopolnjenem 70. letu bolj rizični vozniki, tisti v starosti med 84 in 90 let pa celo dvakrat bolj rizični oziroma je tako imenovana škodna pogostost pri njih dvakrat višja od voznikov, ki so stari med 49 do 53 let.

Med številnimi prijavljenimi kandidati so v največji slovenski zavarovalnici poleti izžrebali 150 voznikov, ki so svojo vožnjo osvežili v dveh korakih. Najprej z osvežitveno vožnjo po Ljubljani, Kranju in Celju, v drugem koraku pa se je jeseni vsak voznik udeležil še treninga varne vožnje v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem.

V prihodnjih treh mesecih bo za volan sedla že nova skupina udeležencev akcije, z vožnjami so začeli starejši vozniki na celjskem, do konca januarja 2023 pa bo 500 starejših voznikov svoje vozniške spretnosti nadgrajevalo še v Kranju in Ljubljani.

 

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja