Štirje milijoni korejskih avtomobilov iz dežele piva in kruhovih cmokov

20. 11. 2022 | Matjaž Gregorič
Deli

V Hyundaievi tovarni v Nošovicah na Češkem bodo letos presegli proizvodno količino iz zadnjega leta pred pandemijo.

Po prvem milijonu izdelanih avtomobilov v letu 2013, drugem v letu 2016 in tretjem v letu 2019 južnokorejski avtomobilski gigant zdaj beleži še en mejnik v svoji tovarni Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) v Nošovicah na Češkem. Pred kratkim je namreč proizvodne dvorane zapustil avtomobil s serijsko številko 4.000.000.

Avtomobil s to z zaporedno številko je bil športni terenec Tucson N Line za kupca iz Olomouca na Češkem. Kljub pandemiji, težavam v globalni dobavni verigi in drugim zunanjim vplivom je tovarni HMMC uspelo ohraniti visoko stopnjo proizvodnje. Letos pričakujejo, da bodo izdelali več kot 321.000 vozil, s čimer bodo presegli "predpandemično" leto 2019.

Medtem ko je tovarna do leta 2019 izdelovala izključno modele s termičnimi motorji, je v začetku leta 2020 začela s proizvodnjo Kone Electric, jeseni pa še proizvodnjo hibridnih izvedb četrte generacije Tucsona. Medtem se je delež avtomobilov z dizelskimi motorji v zadnjih letih zmanjšal, saj letos predstavljajo le 9 odstotkov vozil, izdelanih v HMMC. Električni, hibridni in priključno hibridni avtomobili so letos predstavljali skoraj 40 odstotkov proizvodnje v češki tovarni.

V Nošovicah je bilo izdelanih več Tucsonov kot katerega koli drugega Hyundaievega modela, kar predstavlja več kot 70 odstotkov proizvodnje od odprtja tovarne leta 2008. Največ izdelanih avtomobilov gre v Nemčijo, sledijo ji Združeno kraljestvo, Španija in Francija. TUCSON je letos vodilni v segmentu kompaktnih športnih terencev v Evropi. Hyundaieve modele, ki jih izdelujejo v Nošovicah, pošiljajo tudi na Bližnji vzhod in druge dele sveta, skupaj v 66 držav.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol