Sto trideset let prve počitniške prikolice

18. 6. 2015
Deli

Letos mineva 130 let, odkar se je na svoj prvi izlet odpeljala prva namensko izdelana počitniška prikolica v zgodovini. Imenovala se je "The Wanderer", namesto avtomobila pa sta jo vlekla konja.

Voz s konjsko vprego, na katerem so uredili precej razkošno opremljeno stanovanjce, je bil last priljubljenega angleškega viktorijanskega pisatelja Dr. Williama Gordona Stablesa, ki je z njim poleti prepotoval 1400 milj (2253 km) med Twyfordom v Berkshireu in Invernessom na severovzhodni obali Škotske. Tam je voz naložil na vlak in odpotoval v London, od koder je po cestah ob južni angleški obali odpotoval še do Lymingtona v New Forestu. Dogodivščine s potovanja je pozneje opisal v knjigi The Cruise of the Land Yacht Wanderer (Križarjenje kopenske jahte Wanderer), ki jo je opremil tudi s fotografijami.

Njegova hčerka je voz v šestdesetih letih prejšnjega stoletja podarila klubu navdušencev nad počitniškimi prikolicami The Caravan Club iz Broadwaya v Worcestershireu, kjer si ga je še vedno mogoče ogledati.

Angleški avtomobilski muzej Beaulieu je ob jubileju priredil priložnostno razstavo, na kateri si je mogoče ogledati tudi fotografije, ki jih je na potovanju posnel Stables, člani kluba in drugi navdušenci pa bodo preko družbenih omrežij poskusili poleti podoživeti njegovo potovanje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja