Ne boste verjeli, katero mesto glede na število ogledov pri Google Street View zaseda Slovenija

26. 5. 2022
Deli

Storitev ameriškega tehnološkega velikana Google Street View (Ulični pogled) letos praznuje 15 let. Danes je v njeni zbirki zbranih osem milijonov fotografij, med njimi tudi mest, znamenitosti in naravnih lepot Slovenije. Našteli so že 50 milijonov ogledov.

Prve fotografije v okviru storitve Street View je Google objavil leta 2007, posneli so jih na ulicah San Francisca, New Yorka, Las Vegasa, Miamija in Denverja. Od takrat so njegovi s kamerami opremljenimi avtomobili zajeli več kot 220 milijard fotografij in prevozili več kot 16 milijonov kilometrov. To je enako, kot če bi Zemljo obkrožili več kot 400-krat, so sporočili iz Googla.

Preberite še: Aplikacija Google Maps dobiva pomembne novosti

Zahvaljujoč storitvi Street View je mogoče obiskati številna mesta, kulturne znamenitosti in naravne lepote po svetu in doma. Poleg ulic si je mogoče ogledati tudi notranjost kulturnih znamenitosti, pogled iz vesolja in globino oceanov. Najbolj priljubljene znamenitosti po oceni uporabnikov so najvišja stavba na svetu Burdž Khalifa, Eifflov stolp v Parizu in mavzolej Tadž Mahal v Indiji.

Pri Lotusu so hitro zaznali njen potencial in kamere, ki bi zajele njihov testni poligon nanj spustili že leta 2009.

Glede na število ogledov so najbolj zanimive države Indonezija, Japonska, Mehika in Brazilija. Slovenija med 100 državami zaseda 61. mesto in kot ugotavljajo pri Googlu, je za njo celo Egipt.

V Sloveniji prek storitve Street View uporabniki najpogosteje obiskujejo Ljubljanski grad, sotesko Vintgar, Predjamski grad, Blejski grad in Postojnsko jamo med naravnimi in kulturnim znamenitostmi, med muzeji pa so jim najbolj zanimivi Čarobni svet školjk Piran, Tehnopark Celje, Vila Vipolže, Grad Brežice in Muzej premogovništva Slovenije. Najbolj priljubljene plaže so tiste ob Blejskem jezeru, v Valdoltri, Velika Zaka, ob Bloškem jezeru ter ob Reškem jezeru.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja