Strasti med Nissanom in Renaultom se naposled umirjajo

21. 6. 2019 | Jure Šujica
Deli
Strasti med Nissanom in Renaultom se naposled umirjajo (foto: Renault)
Renault

Dokaz tega je vračanje vpliva Renaulta v uporavo japonskega Nissana.

Nissan in Renault sta dve izmed avtomobilskih znamk, o katerih se v zadnjih tednih in mesecih govori skorajda največ. Vse skupaj se je začelo z aretacijo generalnega direktorja obeh znamk, Carlosa Ghosna, zaradi katerih so se odnosi med obema stranema občutno ohladili, pri Nissanu, ki je v vsej zadevi izpadel kot največja žrtev Francozovih nepravilnosti pa so nakazali močno željo po (vsaj) večji samostojnosti znotraj celotne naveze.

No, kot kaže pa do tega vendarle ne bo prišlo. Vodstvo Nissana je namreč danes sporočilo, da bosta v prenovljeni upravi podjetja svoje mesto dobila tako generalni direktor Renaulta, Thierry Bollore, kakor tudi predsednik Jean-Dominique Senard. Slednji bo hkrati postal tudi podpredsednik upravnega odbora znamke same.

Zgodba s FCA še ni končana

»Skupina Renault pozdravlja Nissanovo odločitev, da v svoj upravni odbor znova sprejme Renaultove predstavnike. Nov odbor se bo tako v novi postavi delničarjem predstavil 25. junija letos. Sicer pa je dosežen dogovor o Renaultovi prisotnosti v Nissanovem upravnem odboru dokaz o medsebojnem spoštovanju in želji po dialogu na obeh straneh,« so v izjavi za javnost zapisali pri Renaultu. S to potezo bodo sicer zagotovo zadovoljni tudi v francoski vladi, 15-odstotni lastnici Renaulta, kjer poudarjajo pomen dobrih medsebojnih odnosov na relaciji Nissan-Renault.

Prav francoska vlada in njena neodločnost pa naj bi bila, kot smo že poročali eden izmed krivcev za propad pogajanj o združitvi Renaulta s koncernom Fiat Chrysler Automobiles. Temu je sledila tudi zahteva Nissana po zmanjšanju vpliva Renaulta in prodaja deleža podjetja, do česar pa kot kaže vseeno ne bo prišlo. Hkrati naj bi še vedno obstajale majhne možnosti, da bo do združitve vendarle prišlo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja