Študentski družinski avtomobil na sončni pogon

8. 7. 2015
Deli

Študentska ekipa The Solar Team Eindhoven s tehnične univerze v Eindhovnu na Nizozemskem je predstavila družinski rabi prijazen avtomobil na sončne celice Stella Lux, ki proizvede več elektrike, kot pa jo porabi.

Avtomobilček, nadgradnja modela Stella izpred dveh let, je na videz vse kaj drugega kot družinski avtomobil. S polnimi baterijami lahko v ravninski Nizozemski brez dodatnega polnjenja s štirimi potniki prevozi do 1000 kilometrov. Pri gospodarnosti igra veliko vlogo ugodna aerodinamika karoserije, nič manj pomembna pa ni niti raba lahkih ogljikovih vlaken in aluminija, ki pripomorejo k majhni teži avtomobila. Avtomobil je opremljen tudi s pametnim sistemom za upravljanje z energijo, ki glede na podatke o vremenu predlaga najbolj ustrezno pot. Sinhroniziran je tudi z voznikovim pametnim telefonom, komunicira pa tudi z drugimi avtomobili v okolici in denimo v primeru, ko se približuje rešilni avtomobil, zmanjša glasnost radia. Izračuna tudi, koliko energije lahko med postankom odda v električno omrežje.

Nizozemski študenti bi radi s Stello Lux sodelovali na maratonu avtomobilov na sončni pogon Bridgestone World Solar Challenge v Avstraliji in s tem ponovili uspešno udeležbo z avtomobilom Stella izpred dveh let. Udeleženci maratona bodo 18. oktobra startali v Darwinu, potem pa bodo prevozili dobrih 3000 kilometrov do Adelaide. Če bi jim radi pomagali, lahko svoj prispevek oddate na spletni strani projekta www.solarteameindhoven.nl.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja