(Svetovna premiera) Dacia povsem prevetrila dno ponudbe, k nam prihaja le en model

7. 9. 2020 | Jure Šujica
Deli

Povsem novo podobo dobivata tako Sandero, kakor tudi Logan, ki z nekaj spremembami na trgu vztraja že kar 16 let!

Ko je leta 1966 v Romuniji nastala avtomobilska znamka Dacia, je bil njen namen preprost: motorizirati Romunijo, podobno kot so to počele znamke v drugih socialističnih državah. A če je večina tovrstnih znamk, kot so Zastava, FSO, Wartburg in podobne po padcu režimov propadla, oziroma so jih prevzeli globalni avtomobilski koncerni, same blagovne znamke pa nato ukinili, pa je leta 1999 kot princ na belem konju prišel Renault in se odločil povsem prevetriti podjetje, pod obstoječim imenom pa ponuditi nov, cenovno dostopen model, ki bo namenjen celotni Evropi.

Nastala je Dacia Logan, ki je tedaj veljala za enega najcenejših avtomobilov na trgu, ki pa je bil hkrati še vedno dovolj prostoren, da je zadovoljil potrebam povprečne družine. Kasneje je platformo posodil še nekoliko manjši kombilimuzini, modelu Sandero, ki pa je svojo starejšo sestro kmalu močno prehitel po prodaji. Še posebej priljubljena je tako postala različica Stepway, ki prinaša nekoliko bogatejšo opremo in videz križanca.

Sandero in Sandero Stepway da, Logan ne

Tudi zato so se pri slovenskem zastopniku za vozila znamke Dacia odločili, da nove generacije Logana, ki na trgu ob le nekaj kozmetičnih in tehnoloških spremembah vztraja že kar 16 let, domačim kupcem ne bodo ponudili. Tako bosta na voljo zgolj Sandero in pa Sandero Stepway, ki sta v aktualni podobi na voljo osem let, od leta 2017 pa je Sandero tudi najbolje prodajan avtomobil znamke Dacia v Evropi.

A če so pri Dacii še v drugi generaciji oblikovno precej sledili prvi, pa so tretji generaciji Sandera (in Sandera Stepway) povsem spremenili videz in ga celo nekoliko približali Cliu, s katerim si sicer delita platformo. Hkrati so pričeli uvajati nov prepoznaven oblikovalski element, svetlobni podpis v obliki črke Y, ki ga bo moč najti tako na sprednjem, kot zadnjem delu vozila.

Tehničnih podrobnosti novica pa pri Dacii vseeno še ne razkrivajo. Prava premiera obeh izvedenk bo namreč sledila šele ob koncu tega meseca, 29. septembra, ko bo pripravljen tudi pogled na notranjost obeh novincev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja