Svetovni gospodarski forum: kakovost cest v Sloveniji še naprej povprečna

8. 6. 2018 | Jure Šujica
Deli

Slovenske ceste so dobile enako oceno kot lani, a hkrati najslabšo oceno po letu 2006.

Vsak dan poslušamo, kako so ceste v Sloveniji slabe, pa čeprav (sploh na avtocestah) vsako leto v poletnem času spremljamo dela, ki povzročajo nemalo zastojev in posledično slabe volje. Kot smo v lanski akciji iskanja najslabše ceste v Sloveniji videli, so lahko razmere na nekaterih lokalnih in manj prometnih cestah še precej slabše.

Kakšno pa je dejansko stanje slovenskih cest? Svetovni gospodarski forum je pred dnevi objavil rezultate kvalitete cest v državah po svetu. V raziskavo je bilo zajetih skupno 137 držav, med katerimi se je Slovenija uvrstila na 51. mesto. Na številski lestvici od 1 do 7 so naše ceste dobile oceno 4,4. Na prvo mesto so se z oceno 6,4 ponovno uvrstili Združeni arabski emirati. Izmed sosednjih držav se je najbolje, na deveto mesto, uvrstila Avstrija, kjer so kakovost cest ocenili z oceno 6. Hrvaške ceste so dobile oceno 5,5, italijanske 4,5, ceste pa so tako slabše edino na Madžarskem, ki je dobila oceno 4,1.

Leta 2013 ocena 5,08

Čeprav se Slovenija po kakovosti cest uvršča v zgornjo polovico držav, pa rezultat nikakor ni spodbuden. Trendi namreč kažejo, da se kvaliteta naših cest zadnja leta vztrajno slabša. Še leta 2013 je Svetovni gospodarski forum Sloveniji namenil oceno 5,08. Letošnja ocena je sicer enaka lanski, a hkrati najnižja po letu 2006, ko je ta znašala 4,44, in tako tudi nižja kot kadarkoli v času gospodarske krize.

Velikokrat poslušamo o varnosti na slovenskih cestah. Ta se je lani, sodeč po številu smrtnih prometnih nesreč, bistveno izboljšala. Velik del zaslug za to najverjetneje nosijo različne organizacije in preventivne akcije, ki voznike pozivajo k prilagajanju hitrosti razmeram na cesti, neuporabi mobilnega telefona in še bi lahko naštevali. Nedvomno pa bi pristojni organi občutno lahko povečali varnost na cestah z ureditvijo teh.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja