Tako bo DARS od letos poleti povečeval varnost na avtocestah

10. 6. 2020 | Jure Šujica
Deli

Ukrep, ki ga sicer že poznamo na nekaterih odsekih bo uporabljen tam, kjer je gostota prometa nadpovprečna.

Previsoka hitrost je težava, s katero se policisti, pa tudi drugi udeleženci na cestah srečujejo dnevno. Druga težava, s katero se srečujejo predvsem uporabniki avtocest pa je prekratka varnostna razdalja, kar je še posebej očitno v jutranjih in popoldanskih konicah, ob enem pa je to tudi glavni razlog za nastanek zastojev na avtocesti ali pa celo verižnih trčenj.

Pred dvema letoma so zato na Darsu uvedli novost in sicer strešice za označevanje minimalne varnostne razdalje. Razdalja med obema strešicama predstavlja najmanjšo razdaljo, ki bi morala biti med enim in drugim vozilom pri hitrosti 130 kilometrov na uro, hkrati pa je to tudi radalja, ki jo vozilo pri omenjeni hitrosti prepotuje v času dveh sekund.

Omenjeni ukrep je bil torej najprej uveden na gorenjski avtocesti A2 med počivališčem Povodje in pa izvozom Vodice, sedaj pa so se pri Darsu zaradi pozitivnih rezultatov ukrepa odločili, da bodo tovrstne strešice razširili tudi na druge odseke.

Od začetka junija so tako s temi označbami in tablami opremil odseka avtoceste A1 med Logatcem in Vrhniko proti Ljubljani ter med Logatcem in Uncem proti Kopru, ki sta tako skupaj prejela 228 strešic.

Z uvajanjem omenjenega ukrepa pa na Darsu še niso končali. Še pred koncem tega meseca jo bodo tako postavili tudi na odseku avtoceste A2 med Grosupljem in Ivančno Gorico proti Novemu mestu, v poletnih mesecih pa še na štajerski avtocesti A1 med Vranskim in Šentrupertom v obeh smereh vožnje. Gre namreč za najbolj obremenjene odseke avtocest, z ukrepom pa upajo, da bodo poslej priča nekoliko manj zastojem.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"