Tako se na veliki finalni koncert pripravlja najboljših 9 natečaja VOLKSWAGEN ŠPILA

Za finaliste glasbenega natečaja Volkswagen Špila ni počitka. Tako so videti intenzivne priprave ansamblov z izkušenimi mentorji Raayem, Anžetom Zavrlom in Primožem Grašičem, ki potekajo tudi ob koncih tedna.

10. 4. 2019 | Promocijsko sporočilo

Devet ansamblov, finalistov natečaja Volkswagen Špila, že dober mesec dni pili svoj nastop in z mentorji pripravlja avtorsko skladbo, ki ji bomo kmalu lahko prisluhnili tudi mi.

Kot pravijo člani zasedbe Kerlci, je delo z mentorji zelo dinamično. Od začetnega spoznavanja z mentorji, številnih pogovorov o tem, kaj si kot ansambel želijo in kako bi najbolje »zveneli«, do konstruktivne debate ter podrobnih in konkretnih napotkov, kako je mogoče to v praksi tudi doseči.

Vsi finalisti pa so izpostavili, da so tovrstne izkušnje veseli, ker so lahko iz prve roke prejeli dragocene nasvete vrhunskih glasbenikov, konkretne prijeme in metode dela, nova poznanstva in ne nazadnje tudi izjemen zagon za nadaljnje delo.

In kateri nasvet se jim je najbolj vtisnil v spomin?

»Da je treba za napredek trdo delati. Takoj, ko smo prišli s celodnevne delavnice, smo se spet zaprli v sobo za vaje in nadaljevali delo,« so dejali člani skupine Lenarti.

Pri zasedbi tria Utrip so si najbolj zapomnili mentorjeve spodbudne besede, naj se držijo svojega sloga in ostanejo zvesti sebi. V skupini Sekstakord bodo upoštevali mentorjev glasbeni recept »manj je več«, ki v muziciranju sledi pravilu manj kompliciranja in več prepuščanja navdihu, veseli Hozntregarji pa morajo le »dobro zvaditi, da jim bo potem luštno«.

Učenje je bilo medsebojno

Raay, ki je bil v svoji glasbeni karieri mentor številnim mladim ustvarjalcem, med drugim skupini BQL in Niki Zorjan, varovancem pomaga pri ustvarjanju unikatne glasbene zgodbe, v kateri se tudi sami dobro počutijo. Prav tako se v vlogi mentorja dobro znajde Primož Grašič, ki to počne že več kot 15 let in zase pravi, da zna dobro razbrati, kakšno pomoč in nasvet potrebujejo njegovi varovanci.

Čeprav simpatičnemu Anžetu Zavrlu poučevanje ni tuje, pa se je v vlogi glasbenega mentorja znašel prvič, a to nadvse odlično. Kot glasbenik in učitelj je odličen opazovalec in poslušalec, zato se je pri svojem delu osredotočal predvsem na to, da pomaga ansamblom razviti njihove ključne talente in jih izpostaviti tudi v skladbi, ki jo bodo predstavili v finalu.

Kot so se strinjali vsi mentorji, pa so se od svojih mentorirancev tudi sami ogromno naučili.

»Od svojih varovancev sem dobil veliko mladostne energije in strasti do ustvarjanja. Njihovo navdušenje in zanimanje za vsako podrobnost je nalezljivo in je dober opomnik, da se v življenju in glasbenem ustvarjanju ne smemo nikdar nehati čuditi in navduševati nad stvarmi,« je dejal Raay.

Intenzivne priprave vse do 16. maja

Devet finalistov ima še dober mesec časa, da z mentorsko pomočjo ustvari novo avtorsko pesem ter jo v ljubljanski Festivalni dvorani predstavi na velikem finalnem koncertu. Ne zamudite torej zaključnega spektakla, ki bo pokazal, kateremu ansamblu se bo uspelo povzpeti na vrh narodno-zabavne scene in osvojiti nagrado v višini 10.000 evrov.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri