Takšne rešitve bodo imeli prihodnji Audijevi modeli SUV

26. 1. 2023 | Janoš Pečnik
Deli

Tudi četrti koncept v seriji Sphere z imenom Activesphere je namenjen udobnemu in informacijsko podprtemu potovanju, tokrat pa tudi športnim aktivnostim.

Konceptni Activesphere je namreč prilagodljiv avtomobil s terenskimi sposobnostmi, ki se prelevi v pick-up. Zadnje steklo se premakne na streho avtomobila in tako odpre nakladalni prostor – za kolesa, na primer. Pri tem se vrata prtljažnika spustijo v vodoraven položaj, izdatna pregrada za sedeži pa ščiti kabino pred vremenom.

Ima visoko oddaljenost od tal (208 milimetrov), ki se lahko s pomočjo zračnega vzmetenja zviša (ali zniža) za 40 milimetrov, samodejno se postavijo tudi kovinske zaščite okoli avtomobila. Platišča so 22-palčna, pnevmatike pa imajo še vedno dovolj visoke boke za vožnjo po brezpotjih.

Ker Activesphere nima B-stebrička, zadnja vrata pa se odpirajo nazaj, se kabina odpre na široko. Ko Activesphere vozi v avtonomnem načinu, se volan in stopalke pospravijo, spredaj pa nastane velik prostor, ki z dodatnim steklom sredi armaturne plošče odpira pogled na cesto. Infozabavni sistem združuje elemente resničnosti in digitalnega okolja s posebnimi očali za obogateno resničnost – za vse potnike, ki jih je mogoče uporabljati tudi izven vozila. Ko očal potniki ne nosijo, vlogo uporabniškega vmesnika prevzame interaktivna površina po celotni širini armaturne plošče.

Premium Platform Electric, kakor pri Audiju imenujejo tehnično osnovo za prihajajoča električna vozila (skupno s Porschejem) z dvema električnima motorjema (na obeh oseh) s skupno močjo 325 kilovatov in 720 njutonmetri navora ter baterijo z zmogljivostjo 100 kilovatnih, omogoča več kot 600 kilometrov dosega. Z 800-voltno tehnologijo se baterija polni z močjo 270 kilovatov, s čimer v desetih minutah teoretično pridobi več kot 300 kilometrov dosega, v 25 minutah pa se napolni do 80 odstotkov.

Preberite tudi: To je Audi z najprostornejšo notranjostjo doslej

Za zdaj še ni znano, v kakšni obliki (in če) bo Activesphere tudi uresničen. Prej ga vzemite kot skupek idej za prihodnje Audijeve križance.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja