Teh dveh avtomobilov pri Rolls-Royceu ne bo nikoli več v ponudbi

28. 3. 2022 | Jure Šujica
Deli

Proizvodnja se bo zaključila v roku enega leta, a so v Goodwoodu že nehali sprejemati naročila.

Glede na to, da gre za precej butično znamko z izredno nizko letno proizvodnjo, je modelna paleta znamke Rolls-Royce ena najbolj pestrih. V ponudbi imajo namreč kar pet različnih modelov. A to obdobje se počasi končuje. Britanci so se namreč odločili, da bodo naposled upokojili dva izmed svojih najstarejših modelov, kupejevskega Wraitha in kabriolet Dawn. Gre sicer za dva, v osnovi enaka avtomobila, ki ju ločuje koncept strehe.

Preberite še: Rolls Royce Spectre: napoved transformacije

Po tem, ko so z njuno prodajo v ZDA prenehali že lani (razlog za to je bil med drugim tudi zastarelost modelov, saj temeljita na BMW-jevi platformi iz leta 2008) so se tako v podjetju odločili, da ju umaknejo iz prodaje tudi na stari celini. Proizvodnja se s tem sicer še ne bo končala, saj imajo v podjetju dovolj naročil, da bo njihova realizacija trajala vse do konca letošnjega oziroma začetka prihodnjega leta.

Edini naslednik bo Spectre

Neposredne zamenjave pa avtomobila ne bosta prejela. Po njunem odhodu bo namreč v modelni paleti za nekaj časa zazevala praznina, ki jo bo nato šele proti koncu prihodnjega leta zapolnil povsem nov model, poimenovan Spectre. Kot je znano pa ta ne bo bencinsko gnan, pač pa bo šlo za prvi model znamke, ki bo prinesel prehod na električni pogon.

Kot je znano bo Rolls-Royce predstavil le še en povsem nov model z bencinskim pogonom, prihodnjo generacijo modela Ghost, nato pa naj bi sledila transformacija k električnemu pogonu, ki bo zaključena do leta 2030. Tega naj po besedah znamke ne bi zahtevala Evropska Unija, pač pa naj bi k temu stremeli kupci.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja