Elon Musk trdi, da so samovozeče Tesle praktično že tu

6. 7. 2023 | Gregor Žvab
Deli
Elon Musk trdi, da so samovozeče Tesle praktično že tu (foto: Tesla)
Tesla

Kdaj bodo dejansko samovozeče Tesle zapeljale na ceste? Zelo kmalu!

Proizvajalec električnih avtomobilov Tesla naj bi še letos predstavil avtomobil, sposoben povsem avtonomne vožnje, je danes napovedal izvršni direktor družbe Elon Musk. Priznal je, da se je zmotil pri prejšnjih napovedih glede te časovnice, a dodal: "Počutim se, kot da smo temu bližje kot kdaj koli prej."

"Glede na to, kje je Tesla na tej stopnji, mislim, da smo zelo blizu, da dosežemo povsem samostojno vožnjo brez človeškega nadzora," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP prek video povezave na otvoritveni slovesnosti konference o umetni inteligenci v Šanghaju dejal Musk.

Profimedia

Kitajska je največji trg električnih vozil na svetu in v Tesli so aprila napovedali, da bodo zgradili še eno veliko tovarno v Šanghaju.

Muskov nastop na svetovni konferenci o umetni inteligenci v Šanghaju je mogoče po navedbah AFP razumeti kot prizadevanje za ohranitev tesnih vezi s Kitajsko, potem ko je obiskal to državo v maju. Kitajska je Teslin drugi največji trg, takoj za Severno Ameriko.

Električna vozila predstavljajo četrtino prodaje avtomobilov na Kitajskem, največjem avtomobilskem trgu na svetu, in na desetine novih modelov domačih in zahodnih znamk si je bilo mogoče ogledati aprila na prvem avtomobilskem salonu v državi po odpravi omejitev zaradi covida-19.

Tesla je poročala o padcu dobička v prvem letošnjem četrtletju, kar je deloma posledica znižanj cen zaradi konkurence drugih proizvajalcev avtomobilov. Po znižanju cen iz Tesle poročajo o rasti prodaje. Konec minulega tedna so sporočili, da so v drugem četrtletju dobavili 466.140 vozil, kar je več kot 80 odstotkov več kot pred letom dni.

Preberite še: Od 1. januarja na avtocestah 150 km/h?

Morda vas zanima tudi pogovor, ki ga vodi Borut Pahor.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol