Tesla se ne ustavlja, takšni so rezultati za lansko leto

26. 1. 2023
Deli

Proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je v sredo poročal o še enem rekordnem četrtletnem dobičku. Ob tem je kljub zaskrbljenosti zaradi naraščajoče konkurence in makroekonomskih dejavnikov potrdil dolgoročne obete za rast, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Podjetje pod vodstvom Elona Muska je v zadnjem lanskem četrtletju ustvarilo 3,7 milijarde dolarjev dobička, kar je 59 odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej. Prihodki so poskočili za 37 odstotkov na 24,3 milijarde dolarjev.

K dobrim rezultatom je prispevalo 31-odstotno povečanje števila dobavljenih vozil v primerjavi z letom prej.

Velikan na področju električnih vozil, ki je v začetku meseca presenetil vlagatelje z napovedjo znižanja cen vozil v ZDA in Evropi, je priznal zahtevnost izzivov, kot so naraščajoče obrestne mere in negotovo makroekonomsko okolje.

Vodstvo podjetja je sporočilo, da pospešuje izvajanje načrta za znižanje stroškov, hkrati pa si prizadeva za povečanje proizvodnje. "V vsakem primeru smo pripravljeni na kratkoročno negotovost, vendar bomo zaradi nepopustljivega nadzora stroškov in inovacij na področju stroškov leto 2023 prebrodili lažje kot tekmeci," je sporočilo vodstvo.

Preberite še: Najprej je priznal, da so cene sramotno visoke, zdaj deli sladkorčke

Nedavno znižanje cen v ZDA in Evropi - ki je sledilo podobnim ukrepom lani na Kitajskem - je med analitiki sprožilo razpravo o tem, ali je znak šibkosti ali spretna taktika za povečanje tržnega deleža.

Musk je v sredo pohvalil to potezo in dejal, da je Tesla od njene napovedi zabeležila povečano število naročil. "Cena je res pomembna," je dejal milijarder. "Te spremembe cen so za povprečnega potrošnika res pomembne."

Podjetje je svoj dolgoročni načrt opisalo kot prizadevanje za povprečno 50-odstotno letno rast proizvodnje. Tesla je ponovno potrdila dolgoročno napoved, vendar je navedla, da bo letos verjetno proizvedla le 1,8 milijona vozil, kar je približno 31 odstotkov nad proizvodnjo leta 2022. Napovedala je tudi 37-odstotno rast dostav, in sicer na 1,3 milijona.

Musk je opozoril, da Teslino proizvodnjo omejujejo ovire v dobavnih verigah in pomanjkanje surovin v celotnem gospodarstvu, vendar je dodal, da bi lahko proizvodnja letos dosegla dva milijona vozil, če bo leto potekalo gladko in brez presenečenj.

Podjetje je potrdilo načrte, da bo leta 2023 v svoji tovarni v Teksasu začelo proizvajati svoj težko pričakovani Cybertruck. Musk je dejal, da obseg proizvodnje Cybertrucka, kot so to vozilo poimenovali, letos ne bo pomemben, bo pa pomemben prihodnje leto.

Delnice Tesle so v primerjavi z letom prej pocenile za približno 50 odstotkov, kar po navedbah analitikov med drugim odraža zaskrbljenost zaradi rasti konkurence, pa tudi zaradi včasih spornih izjav in dejanj Muska.

Ta je bil v tem tednu na sodišču, kjer se je zagovarjal v tožbi zaradi tvitov leta 2018 o morebitni privatizaciji Tesle, ki so povzročili veliko nihanje vrednosti delnic družbe.

Do konca rednega dela trgovanja v sredo so se podražile za 0,38 odstotka, nato pa v podaljšanem trgovanju po objavi poslovnih rezultatov še za 5,48 odstotka na 152,35 dolarja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja