Po vseh težavah je Tesli uspelo ... sicer s kar nekaj kompromisi

17. 5. 2024 | STA
Deli
Po vseh težavah je Tesli uspelo ... sicer s kar nekaj kompromisi (foto: Profimedia)
Profimedia

Znova je na tapeti nemška tovarna ameriškega proizvajalca električnih avtomobilov. Po kar nekaj protestih je sedaj Tesli posijal žarek upanja.

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je dobil dovoljenje za načrtovano širitev svoje tovarne v bližini nemške prestolnice. Podjetje je pozdravilo četrtkovo odločitev lokalnih oblasti v Gruenheideju, kjer se nahaja tovarna, da podprejo širitev, ki so ji močno nasprotovali tamkajšnji prebivalci in okoljski aktivisti.

Profimedia

Tesla je nemško tovarno, edino v Evropi, odprl leta 2022 po dveh turbulentnih letih pridobivanja dovoljenj za gradnjo. Podjetje je moralo, preden je začelo proizvodnjo, odpraviti vrsto administrativnih in pravnih ovir, vključno s pritožbami domačinov o vplivu tovarne na okolje.

Širitev v manjšem obsegu

Tovarna v bližini Berlina, ki zaposluje približno 12.000 ljudi, je načrte za podvojitev letne zmogljivosti proizvodnje na milijon avtomobilov objavila lani. Obrat, ki trenutno obsega približno 300 hektarjev, naj bi razširili še za 170 hektarjev, a je Tesla svoje ambiciozne načrte zaradi nasprotovanja domačinov opustil.

Profimedia

Kot je sinoči poročala francoska tiskovna agencija AFP, je Tesla v novem predlogu opustil načrte za logistične in skladiščne centre ter prostore za zaposlene, s čimer bo ohranil več okoliških gozdov.

Domačini so imeli pomisleke zaradi krčenja gozdov, ki bi bilo potrebno za širitev, velike porabe vode v obratu in povečanja cestnega prometa na tem območju. Protesti proti tovarni so se okrepili po februarju, marca pa je bila tovarna prisiljena ustaviti proizvodnjo po domnevnem požigu bližnjih daljnovodov, za kar je odgovornost prevzela nemška skrajna levičarska skupina.

S protesti bodo nadaljevali

Profimedia

Nasprotniki širitve tovarne so danes sporočili, da kljub dovoljenju za njeno širitev ne bodo prenehali protestirati, proteste naj bi celo okrepili, razmišljajo pa tudi, da bi uporabili pravna sredstva. Možnost morebitne tožbe preučujejo z več naravovarstvenimi organizacijami, specializiranimi za področje zaščite živalskih in rastlinskih vrst ter vode, je poročala dpa.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Po svetu kulinarike in nazaj domov | Jorg Zupan