Tesla tudi z menjavo baterij

23. 6. 2013
Deli
Tesla tudi z menjavo baterij

Po tem, ko so uspešno prodajali Roadster, ko uspešno prodajajo limuzinski Model S in po tem, ko so napovedali, da se bo Modelu S in Modelu X (ki prihaja naslednje leto) v prihodnosti pridružil še manjši in cenejši model, so pri Tesla Motors naredili še en korak.

Po tem, ko so po ZDA razpredli mrežo svojih hitrih polnilnic (na katerih latniki svoje Tesle polnijo zastonj), so sedaj napovedali, da bodo začeli poskusno (najprej na najbolj prometnem avtomobilskem koridorju v ZDA, kalifornijskem I5) postavljati tudi postaje za zamenjavo baterij. Tako bo treba za naslednjih nekaj sto kilometrov poti namesto ure ali dveh polnjenja počakati le 90 sekund. Glede na to, da je že več tovrstnih poizkusov neslavno propadlo (nazadnje v Izraelu, kjer sta to poskušala podjetje Better Place in Renault), bo zanimivo videti, ali bo Tesli koncept uspelu spraviti v realnost in ohraniti pri življenju.

Na prireditvi, kjer je solastnik in direktor Tesle, milijarder Elon Musk, tehnologijo napovedal, so tudi prvič prikazali, kako bo menjava videti. Za razliko od klasičnega polnjenja, ki je za lastnike na Teslinih polnilnih postajah zastonj, bo treba udobje 90-sekundne menjave plačati približno 60 do 80 dolarjev (toliko kot tam stane bencin za polno posodo goriva povprečnega manjšega avtomobila).

Boljši pogled na dogajanje pod avtomobilom ob menjavi baterije najdete v spodnjem, neuradnem videu.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"