Tesla vendarle naredila nov velik korak v Evropi

22. 3. 2022 | Jure Šujica
Deli

Prva vozila je v spremstvu nekaterih nemških politikov kupcem predal Elon Musk osebno.

Ameriški avtomobilski proizvajalec Tesla je v teh dneh naredil nov pomemben korak na področju globalne širitve. Po štirih tovarnah na različnih koncih sveta (največ v ZDA) so namreč v podjetju odprli svojo peto tovarno, poimenovano Gigafactory in hkrati prvo na evropskih tleh. Gre za objekt, ki so ga začeli predstavljati že jeseni leta 2019, gradnja pa se je nato pričela pred dvema letoma, spomladi 2020, ravno ob izbruhu epidemije Covid.

Preberite še: Nemško sodstvo zaustavilo gradnjo nove tovarne podjetja Tesla, tu je razlog

Gradnja objekta, ki stoji nedaleč stran od nemške prestolnice Berlin je bila sicer deležna številnih zapletov, precej nasprotovanj so izkazali zaščitniki živali in okoljevarstveniki, ki jih je skrbela nevarnost onesnaženja vode in podtalnice. Po mesecih in letih pa je tovarna naposled dobila dovoljenje za obratovanje.

Letno pol milijona novih vozil

Nova tovarna se sicer nahaja na skupno kar 300 hektarjih površine, sam objekt pa meri 227.000 kvadratnih metrov. Ob tem pri Tesli izpostavljajo, da je tovarna močno vertikalno integrirana, kar pomeni, da delo poteka v več nivojih in kar nekaj metrov od tal. V njej bo delo dobilo okrog 12.000 delavcev, že na samem začetku pa bo, oziroma že zaposluje 3.000 delavcev, ki skrbijo za izdelavo prvih vozil.

V tovarni bodo delavci proizvajali praktično vse komponente, potrebne za sestavo avtomobila, od baterijskih celic, elektromotorje, sedežev, plastičnih komponent in tako dalje ter jih naposled 'združili' v končano vozilo. Skozi vrata nove tovarne naj bi vsako leto zapeljalo okrog pol milijona novih vozil, Tesel Model Y (zanj bo od aprila, ko k nam pridejo prvi primerki potrebno odšteti slabih 71.000 evrov), s čimer bo nova tovarna, poimenovana Berlin-Brandenburg postala največja tovarna električnih vozil v Evropi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja