Več kot dva milijona Tesel ni skladnih z ameriškimi pravili. Kako bodo rešili to zagato?

14. 2. 2024 | Gregor Žvab
Deli
Več kot dva milijona Tesel ni skladnih z ameriškimi pravili. Kako bodo rešili to zagato? (foto: Profimedia)
Profimedia

Zadnjemu vpoklicu, ki ga je zahtevala ameriška agencija za varnost prometa (NHTSA), ni ušel niti najnovejši Teslin Cybertruck. Razlog za vpoklic, ki to niti ni, pa je precej zanimiv.

Skupaj je na udaru kar 2.193.869 Tesel, ki so bile v ZDA prodane med letoma 2012 in 2024. Težava zadeva prav vse modele, S, 3, X, Y in tudi najnovejši Cybertruck. In za kakšno težavo gre? Za dokaj bizarno. Premajhno velikost pisave ...

Tesla

Agencijo so namreč zmotile opozorilne oznake za težave z ABS-sistemom, parkirno zavoro in zavorami na splošno, saj naj bi imele – premajhno velikost pisave. Tako naj bi bile Tesle neskladne s pravilnikoma, ki urejata hidravlične in električne zavorne sisteme ter zavorne sisteme lahkih vozil.

Kljub temu pa lastnikom avtomobilov ne bo treba zaradi vpoklica obiskati servisnih delavnic. Vse Tesle imajo namreč digitalen prikaz omenjenih oznak, tako da bo dovolj nadgradnja sistema prek spleta. Eden od uporabnikov omrežja X (nekdanji Twitter) je medtem že objavil tudi razliko med ikonami pred posodobitvijo in po njej, nekateri pa se že pritožujejo, da je nova različica še slabše berljiva in manj razumljiva.

V vsakem primeru, pravila je treba spoštovati, pa čeprav se napake ugotovijo tudi po 12 letih. In prav zanimivo je, da ne Tesla ne vedno pedantni NHTSA tega nista opazila že prej.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol