Težava s pomanjkanjem elektrike: ponekod že prepovedujejo uporabo električnih avtomobilov

2. 12. 2022 | Jure Šujica
Deli

O podobnih ukrepih naj bi razmišljali tudi v Nemčiji, a za zdaj ostaja pri govoricah.

O prepovedi uporabe bencinskih avtomobilov je v zadnjem času pogosto precej govora. Pri tem se omenjajo omejitve uporabe v mestih, omejitve na splošni ravni in tako naprej. Nenavadne pa se na drugi strani zdijo informacije o prepovedi uporabe električnih avtomobilov v Švici.

Preberite še: Cena nafte skoraj enaka kot na začetku leta, cena naftnih derivatov občutno višja. Tu so razlogi

V Švici, kjer sicer večino elektrike pridobijo s pomočjo hidroelektrarn, hkrati pa so močno odvisni od uvoza iz Francije in Nemčije (lani so uvozili 5,7 milijona kilovatnih ur), se namreč pripravljajo na to, da bi jih  letošnjo zimo lahko udarilo pomanjkanje električne energije. Zaradi tega pripravljajo različne ukrepe, s pomočjo katerih bi lahko omejili njeno porabo. Kot enega izmed ukrepov navajajo tudi prepoved uporabe električnih avtomobilov.

Ukrepi so v veljavo stopili 23. novembra, uporaba električnih avtomobilov pa je dovoljena zgolj v nujnih primerih. Mednje se štejejo obiski trgovin, prevoz na delo, obisk lekarne in še nekatere druge izjeme. Zaradi ukrepa naj bi bilo prizadetih okrog 110.000 voznikov. Ukrepom sicer že nasprotujejo v združenju distributerjev avtomobilov, saj bodo po vsej verjetnosti močno upočasnili prodajo električnih avtomobilov.

Švica sicer ni edina država, ki razmišlja o omejitvi uporabe električnih avtomobilov v zimskem času. O tem naj bi razmišljali tudi v Nemčiji, kjer pa za zdaj še niso podali nobene uradne izjave v povezavi s tem. Ne glede na to pa gre za težavo, ki bi jo bilo treba v času, ko je dobava elektrike negotova, cene pa še naprej rastejo, jemati zelo resno, okoliščine pa vzeti v obzir ter kot lekcijo za prihodnost.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja