Tik po odstopu umrl (nekdanji) predsednik Mitsubishija

31. 8. 2020 | Jure Šujica
Deli

S položaja je sestopil pred le tremi tedni, sedmega avgusta, 15 let po nastopu položaja.

Osamu Masuko je bil na čelu japonskega avtomobilskega proizvajalca vse od leta 2005, kar pomeni, da je japonsko avtomobilsko znamko vodil skozi eno izmed najbolj turbolentnih obdobij v njeni zgodovini. Med drugim je bil na čelu tudi v času združevanja znamke s koncernom Renault-Nissan, do katerega je prišlo leta 2016 po škandalu zaradi izpustov novih vozil.

Masuko je krmilo Mitsubishija prevzel ravno v času, japonski koncern Mitsubishi Heavy Industries v podjetje vložil pol milijarde japonskih jenov (okrog 4,3 milijona evrov) in s tem pomagal rešiti nekdaj 19. največjega avtomobilskega proizvajalca na svetu, ki se je tedaj spopadal s težavami zaradi domnevnega skrivanja tovarniških napak in posledičnim zahtevam ameriškega trga za vpoklic vozil.

Najdlje izmed vseh

Kljub omenjenima škandaloma pa Mitsubishi pod Masukovim vodstvom ni klonil, saj je bil prav on odgovoren, da je znamka naposled delno pristala v rokah Nissana, s tem pa tudi del koncerna Nissan-Renault. Posledično je bil v dobrih odnosih s Carlosom Ghosnom, kar je sicer kasneje ob njegovi aretaciji leta 2018 zanikal.

»Znotraj partnerstva je zgradil trdno partnerstvo, to pa mu je uspelo z njegovo umirjeno osebnostjo ter odličnimi povezavami v industriji,« so zapisali pri Mitsubishiju, kjer so potrdili, da je nekdanji predsednik znamke umrl že v četrtek, 27. avgusta. Kot uraden razlog za smrt je naveden zastoj srca.

Da je bil Masuko šibkega zdravja je sicer razkril že sam, ko se je pred komaj tremi tedni odločil in pri 71. letih odstopil kot predsednik znamke. S 15-letnim stažem je postal predsednik Mitsubishija, ki se je na svojem položaju obdržal najdlje, na direktorskem stolčku pa ga je nadomestil Takao Kato, dosedanji generalni direktor znamke.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem