To se je zgodilo, ko so v Nemčiji uvedli poceni vozovnice za javni promet!

3. 9. 2022
Deli
To se je zgodilo, ko so v Nemčiji uvedli poceni vozovnice za javni promet! (foto: Profimedia)
Profimedia

Bi morali o podobnem ukrepu razmisliti tudi pri nas?

Uvedba vozovnice po enotni ceni devet evrov za ves javni mestni, primestni in regionalni promet v Nemčiji, je zmanjšala onesnaževanje z emisijami ogljikovega dioksida za 1,8 milijona ton, ugotavljajo v združenju javnega prevoza VDV. To ustreza letni proizvodnji emisij iz skoraj 388.000 vozil. V Nemčiji razmišljajo o podaljšanju ukrepa.

Nemški parlament je zakon, ki uvaja poceni vozovnico, sprejel konec maja in sodi med ukrepe nemške vlade za zajezitev visoke inflacije.

Vozovnica je bila na voljo za mesece junij, julij in avgust, z njo pa so lahko potniki uporabljali ves mestni železniški in avtobusni promet, linijski avtobusni promet ter regionalni železniški promet.

V raziskavi, ki so jo opravili pri VDV, je vsak deseti uporabnik vozovnice dejal, da ga je ta spodbudila k uporabi javnega prevoza namesto avtomobila za vsaj eno vožnjo na teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupaj je bilo prodanih 52 milijonov vstopnic.

Deset milijonov ljudi, ki že imajo redne mesečne vozovnice za javni prevoz, je bilo prav tako deležnih ugodnih vozovnic.

Nemški kancler Olaf Scholz je ukrep označil za "eno najboljših idej" njegove vlade in obljubil pogovore o morebitnem dolgoročnejšem ukrepu.

Ob naraščajoči inflaciji se v Nemčiji krepijo pozivi, da bi se ukrep poceni enotne vozovnice podaljšal v jesen in morebiti še dlje.

Cene življenjskih potrebščin v Nemčiji so se avgusta na letni ravni zvišale na 7,9 odstotka, k čemur so v največji meri prispevale cene energije, je v torek objavil nemški statistični urad Destatis.

Temu predlogu sicer nasprotuje nemški finančni minister Christian Lindner, ki je opozoril, da bi podaljšanje stalo državno blagajno več kot 14 milijard evrov.

Ker se pogajanja še nadaljujejo, so nekatera okrožja uvedla lastne nadaljnje ukrepe. V Berlinu so na primer napovedali, da bodo v zadnjih treh mesecih leta ponudili mesečno vozovnico za potovanje v mestnem središču za devet evrov, še navaja AFP.

Preberite še: Vas zanima, kakšen avto vozi Modrijan Blaž Švab? (TOLIKO stane!)

Priporočamo tudi: Ne boste verjeli, kaj ta noro razkošna jahta skriva v svoji notranjosti

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja