To so nove cene goriv! Za koliko bomo točili sedaj?

14. 3. 2023 | Gregor Žvab
Deli
To so nove cene goriv! Za koliko bomo točili sedaj? (foto: Profimedia)
Profimedia

Tokratni torek prinaša bolj občutno spremembo cen goriv. V katero smer so se premaknile tokrat?

Cene pogonskih goriv zunaj avtocest so se opolnoči zvišale. Liter 95-oktanskega bencina je dražji za 1,5 centa in bo v naslednjem 14-dnevnem obdobju stal 1,374 evra. Liter dizelskega goriva je z 1,504 evra prav tako dražji za 1,5 centa

Te cene bodo veljale do ponedeljka, 27. marca, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Cene bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Za 50-litrski rezervoar neosvinčenega 95-oktanskega bencina je tako na bencinskih servisih izven avtocestnega križa treba od danes plačati 68,70 evra. Če cena ne bi bila regulirana in potrošniki ne bi bili oproščeni plačila okoljskih dajatev, bi ob upoštevanju vseh v preteklosti veljavnih davkov in prispevkov liter bencina stal okoli 1,471 evra, za 50 litrov pa bi odšteli 73,55 evra. Pri 50-litrskem rezervoarju torej potrošnik privarčuje 4,85 evra, so izračunali na ministrstvu.

Za 50 litrov dizelskega goriva pa je po novem treba na bencinskih servisih zunaj avtocest plačati 75,20 evra. Brez regulacije in oproščenega plačila okoljskih dajatev bi liter stal 1,612 evra, za 50 litrov bi tako potrošnik plačal 80,60 evra. To pomeni, da potrošnik pri točenju dizelskega goriva v 50-litrski rezervoar privarčuje 5,40 evra.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina.

Ponovno regulacijo cen neosvinčenega 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva je vlada uvedla 21. junija 2022. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah trgovci določajo sami.

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan