To sta nova osumljenca v očitno še tleči aferi Dieselgate

To sta nova osumljenca v očitno še tleči aferi Dieselgate (foto: hyundai)
hyundai

Tokrat sta se pod drobnogledom preiskovalcev nedovoljene programske opreme v dizelskih motorjih znašla južnokorejska proizvajalca  Hyundai in Kia

Po nalogu tožilstva v Frankfurtu je v akciji, ki jo koordinira agencija Evropske unije Eurojust, 140 policistov preiskalo prostore Hyundaija in Kie na osmih lokacijah v Nemčiji in Luksemburgu . Južnokorejska avtomobilska proizvajalce sta namreč osumljena goljufije s programsko opremo v dizelski motorjih, ki prikrivajo dejanske škodljive emisije, ki jih izpuščajo  v ozračje.

Policija zaslišuje osebje ljudi pri proizvajalcih avtomobilov in pri BorgWarnerju, enem od dveh dobavitelje, ki naj bi zagotovila programsko opremo za dizelske motorje. Tako Kia kot Hyundai sta ločeno potrdila, da so jim preiskali pisarne in da sodelujeta z oblastmi.

Frankfurtska preiskava zajema kar 210.000 avtomobilov, prodanih do leta 2020, ki naj bi bili, kot pravijo tožilci, opremljeni s programsko opremo, ki je množično delno onesposobila ali popolnoma izključila sisteme za zmanjšanje emisij, pri čemer so uporabnikom seveda zamolčali,  da ne ravnajo v skladu s pravili EU. Dizelski škandal vznemirja avtomobilsko industrijo vse od leta 2015, ko so ameriške oblasti razkrile, da preiskujejo Volkswagen. Afera Dieselgate se je hitro razširil na druge proizvajalce avtomobilov in več jih je še vedno vpletenih v preiskave.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja