Toyota poenostavlja izdelavo zemljevidov za navigacijske sisteme

4. 1. 2016
Deli

Toyota bo na sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu predstavila novi sistem za izdelavo digitalnih zemljevidov, ki bo izkoriščal podatke iz video kamer in naprav GPS v serijskih avtomobilih.

V okviru razvoja avtonomnega avtomobila so namreč potrebni zelo natančni digitalni zemljevidi s podatki, ki bi jih bilo težko zbrati zgolj s temu namenjenimi avtomobili. Toyotin novi sistem izdelave zemljevidov bo zato izkoriščal video kamere na avtomobilih in njihove naprave GPS, s katerimi bodo označili lokacijo posnetkov. Avtomobili bodo podatke samodejno pošiljali v podatkovna središča, kjer jih bodo sestavljali v celoto, popravljali in nadgrajevali in tako postopoma gradili natančne digitalne zemljevide, s katerimi bodo pokrili obširna območja. Takšni zemljevidi bodo vsebovali zelo različne podatke, od poteka cest in prometnih znakov, do črt, robov in drugih značilnosti cestišč, ki so bistvenega pomena za razvoj avtonomnega avtomobila.

Podatke za digitalne zemljevide za avtonomna vozila so doslej sicer zbirali posebni avtomobili, ki so bili opremljeni s tridimenzionalnimi laserskimi skenerji. Z njimi so vozili po urbanih območjih in mestih ter zbrane podatke ročno nadgrajevali s podatki o cestni infrastrukturi. Postopek je bil precej zamuden in pomanjkljiv ter ne bi bil dovolj učinkovit za potrebe avtonomnih avtomobilov. Toyotin sistem je v osnovi sicer manj natančen od konvencionalnega, a mu njegovo ažurnost in natančnost močno poveča stalno nadgrajevanje in popravljanje podatkov in kamer množice avtomobilov.

Toyota bo novi sistem zbiranja podatkov za digitalne zemljevide vključila v sistem avtonomnih avtomobilov, ki naj bi jih ponudili nekje do leta 2020. Sistem naj bi prvotno omejili le na avtoceste, sčasoma pa ga bodo razširili tudi na regionalne in druge ceste.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"