Toyota razvija osebnega transportnega robota

13. 8. 2008
Deli

Toyota je predstavila koncept osebnega transportnega robota z imenom »Winglet«, ki se ga uporablja v stoječem položaju.

Model Winglet, ki je trenutno v fazi izboljševanja, je eden izmed Toyotinih družabnih robotov (Toyota Partner Robots), ki je namenjen za pomoč ljudem. Model Winglet je zasnovan tako, da pomaga ljudem pri varnem in polnem mobilnem življenju. Winglet je kompaktno vsakodnevno transportno orodje naslednje generacije, ki ponuja izjemno enostavno uporabo in izboljšuje uporabnikovo mobilnost.

Winglet sestavlja ohišje (načrtovane velikosti papirja A3), ki združuje elektromotor, dve kolesi in notranje senzorje. Ti nadzirajo položaj uporabnika ter zagotavljajo stabilnost z ustreznim prilagajanjem moči. Vzporedni vezni mehanizem omogoča vozniku vožnjo naprej, nazaj in obračanje z enostavnim prenašanjem teže. To naredi vozilo izjemno varno in uporabno tudi v tesnih prostorih in gneči.

Pri TMC so izdelali tri modele, »L«, »M« in »S«, ki se ponašajo z različnim značilnostmi vodenja. Uporabniki lahko tako izberejo model, ki najbolje ustreza njihovim potrebam – od »praktičnega« do »prostoročnega« in »športnega«.

Pri TMC načrtujejo različne tehnične preizkuse in preizkuse za potrošnike, da bi pridobili povratni odziv v prehodnem obdobju med uvajanjem in dejansko uporabo. Praktični testi uporabnosti modela kot mobilnega orodja se bodo po načrtih pričeli jeseni 2008 na osrednjem japonskem mednarodnem letališču (Cetrair) v bližini Nagoye ter v laguni Gamagori, morskem letovišču v perfekturi Aichi. Preizkus uporabnosti modela v gneči ter v ostalih pogojih se bodo opravili leta 2009 v trgovskem kompleksu Tressa Yokohama, v mestu Yokohama.

TMC namerava uresničiti praktično uporabo Toyotinih družabnih robotov (Toyota Partner Robots) v začetku naslednjega desetletja, s poglobitvijo svojega razvojnega programa in utrditvijo sodelovanja med industrijo, vlado in akademskim svetom.

Foto: Toyota

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol