Toyotina lesena študija za Milano

11. 3. 2016
Deli
Toyotina lesena študija za Milano (foto: Toyota)
Toyota

Toyota je za aprilski teden mode v Milanu pripravila študijo električnega dvosedega roadsterja, ki so ga poimenovali Setsuna, kar je japonski izraz za "trenutek". Ima posebno privlačnost, saj je njegova karoserija izdelana iz lesa.

Kot pravijo pri Toyoti, so se za les odločili, ker je trden in lahko ob pravilnem vzdrževanju preživi več generacij, hkrati pa s časom pod vplivi okolja tudi spreminja barvo in teksturo. Menijo, da ljudje skupaj s svojimi avtomobili na podoben način doživljajo dragocene trenutke, zaradi katerih avtomobili sčasoma postanejo za svoje lastnike nenadomestljivi.

Kot je povedal vodja razvoja študije Kanji Tsuji, so pri izdelavi Setsune preučili več vrst lesa, končno pa so se odločili, da bo karoserija izdelana iz japonske cedrovine, okvir pa iz lesa japonske breze. Pri sestavljanju so se držali tradicionalne japonske tehnike "okurari", pri kateri niso potrebni žeblji ali vijaki, oblikovali pa so jo tako, da je podobna čolnu. V študijo so vgradili tudi 100-letno uro, ki bo več generacij merila čas.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"