Trg novih avtomobilov v Evropi živ kot še nikoli

30. 7. 2018 | Jure Šujica
Deli

V prvem polletju je bilo skupno prodanih 8,66 milijona novih vozil, kar je najboljši rezultat v zgodovini. Rast prodaje tudi v Sloveniji.

Znani so rezultati prodaje novih avtomobilov po Evropi v prvem polletju leta 2018, in če so pri podjetju Jato Dynamics že po prvih treh mesecih letošnjega leta napovedovali uspešno prodajo vse do konca decembra, so rezultati še nekoliko boljši od napovedi. Med januarjem in junijem letos je bilo namreč v Evropi prodanih kar 8,66 milijona novih vozil, kar je 2,7 odstotka ali 230.000 vozil več kot v enakem obdobju lani. Ob tem je bilo zgolj v juniju prodanih kar 80.000 vozil več kot junija 2017.

Kot enega izmed pomembnejših razlogov za dobre prodajne rezultate pri Jatu navajajo številne nove modele vozil, ki so jih proizvajalci lansirali na trg. »Za nami je nedvomno odlična prva polovica leta prodaje na evropskih trgih, k čemur je nedvomno pripomogla izbira vozil na trgu. Avtomobilski proizvajalci nadaljujejo modernizacijo tradicionalnih modelov, hkrati pa raste trg križancev, ki privablja vse širši krog kupcev. Dizelska kriza je sicer nekoliko zaustavila rast, a so kupci zdaj že začeli posegati po avtomobilih s pogonom na bencin oziroma vozila z alternativnimi viri pogona,« je dejal Jatov analitik Felipe Munoz. To dokazuje tudi statistika, saj se je delež bencinskih motorjev v novih vozilih z lanskih 49 dvignil na 56 odstotkov, delež dizlov pa se je zmanjšal za devet odstotkov in tako znaša le še 37 odstotkov.

Križanci še naprej najbolj priljubljeni

Kako močna je rast razreda križancev, govori tudi podatek, da tovrstni avtomobili predstavljajo skupno kar dobro tretjino oziroma 33,7 odstotka vse prodaje, posledično pa zaradi tega upada prodaja v drugih avtomobilskih razredih, še najbolj pa v razredu klasičnih enoprostorcev. V povprečju ti namreč predstavljajo le še 6,2 odstotka vseh novih vozil oziroma 2 odstotka manj kot lani.

Na največjih avtomobilskih trgih po Evropi so rezultati sicer različni. Prodaja novih avtomobilov tako še naprej pada v Veliki Britaniji (v primerjavi z letom prej je nižja za 6,3 odstotka), prav tako v Italiji. Nemčija, Francija in Španija so medtem zabeležile rast prodaje novih vozil. V Španiji je rast kar 9,4-odstotna. Največjo rast prodaje je sicer zabeležila Romunija, kjer je bilo v prvi polovici leta prodanih 60.044 vozil (33,4 odstotka več kot lani), od tega zgolj v juniju dobrih 12.200.

Slovenija sledi trendom, a ne v celoti

Med avtomobilskimi znamkami sicer še naprej krepko vodi Volkswagen, ki je z nekaj več kot 988.500 prodanimi vozili zabeležil kar devetodstotno rast prodaje, pri čemer pa kljub velikemu povpraševanju po križancih njihov Golf z dobrega četrt milijona prodanimi primerki še vedno ostaja na prvem mestu med modeli. Prav Volkswagnov T-Roc je sicer dokaz vse večjega zanimanja za križance, saj je z 71 tisoč prodanimi primerki najbolje prodajan nov model in obenem 32. najbolje prodajan model na trgu.

Med države, v katerih je prodaja vozil v prvi polovici leta naraščala hitreje od povprečja, je tudi Slovenija, kjer se je prodaja novih vozil povečala za 6,8 odstotka; kljub 2,3-odstotnemu padcu prodaje v preteklem mesecu glede na junij 2017. Ob tem pa je zanimiv podatek, da prav v Sloveniji 'izginjajoči segment' enoprostorcev še vedno dosega največji tržni delež v primerjavi z drugimi evropskimi državami.

 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"