Trojica vozil Mercedes-AMG 53 od danes naprej v Mercedesovi ponudbi

28. 5. 2018 | Jure Šujica
Deli

Prvi trije modeli z omenjeno oznako bodo CLS in razred E v izvedbah kupe ter kabriolet. Limuzina in karavan sledita konec leta.

Mercedes-Benz vstopa v novo dobo. V ponudbo športnih avtomobilov AMG namreč uvaja novo oznako, to je 53 AMG. Na prvi pogled nam z izjemo tega, da gre po moči nekje za sredino ponudbe športnih trikrakih zvezd, oznaka ne pove dosti. A kot smo poročali na avtomobilskem salonu v Detroitu, gre za prvo serijo vozil AMG z lahkim hibridom, v kateri bosta združena bencinski motor in zaganjač motorja.

Prvi avtomobil s to oznako, ki ga je Mercedes-Benz predstavil na omenjenem salonu, je bil CLS, ki je danes tudi uradno na voljo prvim kupcem. A CLS ni edini, ki si ga kupci iz omenjene serije lahko omislijo. Mercedes-Benz je namreč v ponudbo umestil še kupejevsko in brezstrešno izvedbo razreda E, iz katerega CLS ne nazadnje izhaja.

Ker bodo vsi trije avtomobili nosili enako oznako, bo posledično enak pogonski sklop pod motornim pokrovom. Ta bo sestavljen iz trilitrskega šestvaljnega turbo motorja z močjo 435 'konjev' oziroma 320 kilovatov, ki mu bo, kot omenjeno, družbo delal električni generator, ki bo vozniku za kratek čas ponudil še dodatnih 16 kilovatov moči in – ob bencinskih 520 – še 250 njutonmetrov navora. V praksi se bodo zgornji podatki kazali v odličnih pospeških (med 4,4 in 4,5 sekunde do 100 kilometrov na uro) in hkrati nizki porabi goriva, ki naj bi se pri omenjenih modelih gibala med 8,7 in 8,9 litra na 100 kilometrov.

Omejena serija vozil za prve kupce

Trojica pa si ne bo delila le vsebine pod motornim pokrovom, precej podobni bodo elementi na njihovi zunanjosti. Vsem trem bodo tako skupni maska motorja z dvojno kromirano letvijo na sredini, športen sprednji odbijač in pragovi na boku vozila, dva para izpušnih cevi na zadku vozila, spremenjen zaključek zadnjega odbijača in nov spojler na pokrovu prtljažnika v barvi vozila, ki bo po naročilu lahko izdelan iz ogljikovih vlaken.

Z današnjim dnem je torej Mercedes-Benz začel sprejemati naročila za novo trojico, zanje pa bo v Nemčiji zahteval med 81.600 evri, kolikor stane Mercedes-AMG E 53 4Matic+ Coupe, in 87.100 evri, kolikor je treba odšteti za Mercedes-AMG E53 4Matic Cabriolet. Ob tem je treba poudariti, da bo model CLS od začetka na voljo tudi v posebni izvedbi Edition 1, za katero bo treba doplačati dobrih 12.800 evrov, avtomobili pa bodo za ta denar opremljeni z napa usnjem, šivi v barvi bakra, napisom Edition na volanu in analogno uro znamke IWC na armaturni plošči. Za tako opremljen CLS bo v Nemčiji treba odšteti slabih 97.300 evrov, prvi kupci pa bodo svoje avtomobile dobili v avgustu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja