Drugi Cuprin avtomobil v modelni paleti bo hibridni križanec

22. 2. 2019 | Jure Šujica
Deli

Svetovno premiero bo doživel v Ženevi, najpomembnejša dejstva pa so pri Cupri že razkrili.

Ena izmed najmlajših avtomobilskih znamk na svetu, Cupra, praznuje svoj prvi rojstni dan. Prvo leto delovanja je bilo po besedah odgovornih v podjetju zelo dobro, saj je prodaja vozil z značko Cupra na zadnjem delu vozila zrasla za kar 40 odstotkov v primerjavi z letom pred tem (ko je bila Cupra še del Seata), skupno pa je bilo tako prodanih 14.400 avtomobilov. Ta številka bi se lahko že kmalu precej povečala, saj je v pripravi že povsem nov model avtomobila.

Kot so napovedali pretekli teden, so namreč danes v španskem mestu Martorell predstavili povsem nov koncept bodočega križanca, ki pa ima vsaj na prvi pogled v nasprotju z Ateco le malo skupnega s preostalimi avtomobili izpod Seatovega okrilja. Po velikosti je Formentor, kakor so novinca poimenovali, od Atece nekoliko krajši in nižji, hkrati pa širši, s čimer so še bolj želeli pokazati njegovo športno naravnano.

Hibrid, a šibkejši kot Ateca

A bistvo novega športnega križanca se skriva pod motornim pokrovom. Tam je namreč nov hibridni sklop, o katerem pri Cupri za zdaj še ne govorijo preveč naglas. Tako je znano le to, da bo skupna sistemska moč pogonskega sklopa znašala 245 'konjev' oziroma 180 kilovatov, le na elektriko pa bo avtomobil lahko brez polnjenja prevozil 50 kilometrov.

Športno naravnana naj bi bila medtem tudi notranjost avtomobila, kjer bo po pričakovanju najpogosteje uporabljen material usnje. Vanj bodo med drugim odeti školjkasti sedeži z izdatno bočno zaščito, posebno pozornost pa so namenili še infozabavnemu sistemu, katerega osrednji del bo na sredino tako imenovane plavajoče armaturne plošče postavljen 10-palčni za dotik občutljiv zaslon.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja