Tudi v avtomobilsko najmočnejši evropski državi je pot do vozniškega izpita dolga in draga

Po sveži raziskavi ADAC med 1100 vozniki začetniki se stroški pridobitve vozniškega dovoljenja za večino gibljejo med 2.500 in 3.500 evrov.

To pomeni, da se je pot do vozniškega dovoljenja v Nemčiji opazno podražila, kajti skoraj polovica voznikov začetnikov, ki so dobili vozniško dovoljenje pred tremi do štirimi leti, je dejala, da so ostali pod mejo 2500 evrov, 34 odstotkov pa je za izpit potrebovalo od 2500 do 3000 evrov. Med tistimi, ki so vozniško dovoljenje pridobili pred pol leta ali manj, jih je le 21 odstotkov plačalo manj kot 2500 evrov, 46 odstotkov pa od 2500 do 3500 evrov. Dobra petina (22 odstotkov) je odštela celo med 3.500 in 4.500 evri. Povečanje stroškov je mogoče med drugim pojasniti z višjimi stroški goriva, osebja in nabave vozil za avtošole.

Podaljšal se je tudi čas, v katerem vozniki učenci pridobijo vozniško dovoljenje. Večina anketiranih (skoraj 60 odstotkov) je za uspešno dokončanje postopka potrebovala več kot šest mesecev. Poleg predpisanih ur voženj jih je 42 odstotkov potrebovalo do 20 dodatnih ur, dobra tretjina (32 %) do 30 ur in enajst odstotkov do 40 ur. Dejstvo, da danes pridobivanje vozniškega dovoljenja traja dlje kot pred leti, ADAC pripisuje tudi vse bolj zapletenim prometnim situacijam in pomanjkanju inštruktorjev. Navsezadnje je bila velika večina zadovoljna s poukom v avtošoli in izpitom: 77 odstotkov jih je avtošolo ocenilo z »dobro« ali celo »zelo dobro«.

Številni mladi imetniki vozniškega dovoljenja se v vsakdanjem prometu soočajo z velikimi izzivi. To kaže, da ima več kot polovica redno občutek, da so v težkih situacijah ovira za druge udeležence v prometu. Če upoštevajo pravila in vozijo z dovoljeno hitrostjo v avtomobilu, je skoraj dve tretjini verjetneje, da bodo imeli vtis, da drugi udeleženci v prometu ne vozijo dovolj hitro. Zaskrbljujoče je, da je 25 odstotkov vprašanih dejalo, da vozijo hitreje, ko so pod pritiskom.

Preberite še: Saj ni res, pa je: če mu pomagate najti ta dva pogrešana 'Lamba', dobite 100 tisočakov – in kar je najbolje, verjetno sta v Evropi

Morda vas bo zanimal tudi pogovor, ki ga vodi Tilen Artač

Slovenska filharmonija je z novo sezono že na široko odprla svoja vrata. Vstopnice in abonmaje za njihove koncerte najdete na tej povezavi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol