Ardenova mačka

22. 12. 2007
Deli
Ardenova mačka

Pri Ardenu, ki že 20 let skrbi za zahtevnejše kupce Jaguarjevih avtomobilov, so pripravili redko divjo mačko, ki sliši na ime AJ20 Coupé.

Za osnovo so vzeli paradnega XKR, ki so mu povečali delovno prostornino na 4, 5 litra, kar skupaj s kompresorjem, boljšim hlajenjem in spremenjeno nastavitvijo parametrov motornega krmiljenja omogoča 480 ‘konjev’ in 640 njutonmetrov navora pri 3.850 vrtljajih motorne gredi v minuti.

AJ20 Coupé naj bi z mesta do 100 km/h skočil v pičlih štirih sekundah. Navkljub izraženi Jaguarjevi zunanji eleganci so se pri Ardenu odločili v ospredje potisniti športni pedigre. Spredaj nameščeni odbijač ima sicer veliko odprtino za dotok hladnega zraka, a so se v celoti gledano specialisti precej posvečali tudi aerodinamičnim rezultatom.

21-palčna platišča in izpušna cev s štirimi zaključki zaokrožujejo zunanjo podobo, znotraj pa prevladujejo materiali, kot so ogljikova vlakna in alkantara, kar pri priznanih tunerjih pomeni že skoraj železni repertoar. Maloserijsko mačko je mogoče dobiti za okroglih 130 tisoč evrov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja