Umetniški dirkalnik za 24 ur le Mansa

12. 6. 2015
Deli

Na dirki 24 ur Le Mansa bo nastopil tudi dirkalnik Aston Martin Gulf #97 Vantage GTE , ki mu je karoserijo okrasil nemški umetnik Tobias Rehberger in mu dodal iluzijo gibanja in hitrosti tudi tedaj, ko stoji na mestu.

Rehberger je znan po abstraktni umetnosti in optičnih efektih, ki zmotijo dojemanje človeških čutov. Med drugim je osvojil tudi Zlatega leva za najboljšega umetnika na beneškem bienalu 2009. Lastnik avtomobila, sicer dolgoletni občudovalec njegovega dela, ga je povabil, naj na svoj način poudari karoserijske linije dirkalnika.

Rehberger je karoserijo avtomobila, ki bo proslavil tudi tridesetletnico prvega nastopa umetniškega avtomobila na znameniti dirki, okrasil z geometrijskimi vzorci, ki mu tudi tedaj, ko stoji na mestu, dodajo vtis gibanja in hitrosti. Kot je dejal sam, je pri oblikovanju okrasitve izhajal iz zanimanja za moteno dojemanje in sorodne pojave, kot so vzorci, ki vzbujajo občutek gibanja, kamuflažni elementi in iluzija, s čimer se tudi sicer ubada pri svojem delu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja