Umrl je ustvarjalec Peugeota 205 Gérard Welter

2. 2. 2018
Deli

V 75. leti starosti je umrl francoski avtomobilski oblikovalec in konstruktor Gérard Welter, človek, ki je stal za razvojem majhnega avtomobila Peugeota 205 in njegovih legendarnih športnih različic T16 in GTi.

Welter se je leta 1960 kot nadarjen samouk in ljubitelj avtomobilskega športa že pri 18 letih zaposlil pri Peugeotu in v njem ustvaril zavidljivo kariero. Med letoma 1998 in 2007 je med drugim vodil Peugeotovo oblikovalski studio, sodeloval pa je pri nastanku številnih študijskih avtomobilov, med katerimi so izstopale študija Proxima, Oxia, Asphalte, Touareg, RC Pique, RC Carreau, Féline in 907 in so precej pripomogle k uveljavitvi francoske znamke tudi na tem področju.

To pa ni bilo vse, saj je bil Welter v prostem času precej vpleten tudi v avtomobilsko dirkanje, ki se ga je udeleževal predvsem s prototipi WM in WR. Med njimi je bil tudi prototip P88 Peugeot, s katerim je Roger Dorchy leta 1988 na dirki 24 ur Le Mansa na znameniti ravnini Mulsanne dosegel največjo hitrost 405 kilometrov na uro, ki je v razredu prototipov še niso presegli. Nekateri trdijo, da je dosegel celo 407 kilometrov na uro. Najvišji dosežek na dirkah 24 Le Mansa je sicer bil četrto mesto leta 1980, ki sta ga Dorchy in Guy Frequelin osvojila s prototipom WM-Peugeot P79/80. Njegova ekipa je v Le Mansu zadnjič nastopila leta 2010. S tem se njegova dejavnost v avtomobilskem športu ni povsem zaključila, saj je sodeloval tudi pri razvoju avtomobila s pogonom na vodikove gorivne celice GreenGT in avtomobil s pogonom na biometan. Žal je njegove načrte prekinila smrt.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja