Uradno: elektronske vinjete prihajajo v letu 2022. Kakšne bodo cene, kako bo zaščitena naša identiteta?

21. 10. 2020 | Jure Šujica
Deli

Državni zbor je danes soglasno sprejel novelo zakona o elektronskem cestninjenju.

Slovenski sistem cestninjenja bo s koncem prihodnjega leta doživel največjo spremembo po letu 2008. Tedaj je bil namreč na naših avtocestah uveden težko pričakovan vinjetni sistem, ki je predvsem za dnevne migrante prinesel bistveno cenejšo uporabo avtocest, posledično pa se je na naših cestah izboljšala tudi prometna varnost. Z decembrom 2021 bo namreč tudi uradno v uporabo prišel sistem elektronskega cestninjenja.

Pobude za tovrsten ukrep so se sicer pojavile že pred časom, na današnji seji Državnega zbora pa so poslanci po poročanju tiskovne agencije STA s 74 glasovi za in nobenim proti potrdili novelo zakona o cestninjenju, ki je predstavljala še zadnjo oviro pred uvedbo sistema. Tovrsten sistem sicer že dlje časa uporabljajo na Madžarskem in v Avstriji, pa tudi drugod po Evropi.

Za zaščito identitete poskrbljeno

Sistem bo v praksi deloval tako, da bo voznik na bencinski črpalki, lahko pa tudi preko mobilne aplikacije kupil tedensko, mesečno ali letno e-vinjeto, pred njeno aktivacijo pa bo moral, kot so nam zatrdili na Darsu, v sistem vnesti še registrsko oznako vozila. Drugih podatkov, kot je recimo tip vozila ali celo osebnih podatkov naj pri registraciji ne bi bilo potrebno vnašati.

Ali je posameznik kupil e-vinjeto ali ne bodo Darsovi nadzorniki preverjali na enak način kot njihovi avstrijski kolegi in sicer preko sistema kamer, ki bo postavljen širom celotnega omrežja. Ob tem identiteta uporabnikov avtocest ne bo ogrožena, saj bo sistem registrske oznake vozil z aktualno vinjeto tako izločil iz sistema, zadržal pa bo oznake le vozil brez vinjete.

Dars za novo obliko cestninjenja ne bo uporabljal obstoječih kamer za nadzor cestninjenja tovornih vozil, pač pa bo vzpostavljeno povsem novo omrežje. Kje bodo stale nove kamere in koliko jih pravzaprav bo na Darsu še ne želijo razkriti, saj je razpis za postavitev sistema še v teku, več pa bo znanega po 17. novembru letos, ko je predvideno odpiranje prispelih ponudb.

Nov sistem cestninjenja pa na drugi strani ne bo prinesel nobenih sprememb na področju cen. Te še naprej ostajajo enake kot doslej: 55 evrov za motorje, 110 evrov za vozila z višino do 130 centimetrov nad prvo osjo ter avtodome in pa 220 evrov za kombinirana vozila, katerih višina nad prvo osjo presega 130 centimetrov. Bo pa na drugi strani nov sistem prinesel spremembe pri veljavnosti vinjet. Letna vinjeta tako ne bo več veljavna od začetka decembra preteklega leta do konca januarja prihodnje leto (14 mesecev) temveč le za obdobje leta dni.

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan