Uradno: spremembe cen naftnih derivatov nekoliko manjše od pričakovanih

Opolnoči se bodo znova znižale cene bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest. Za liter 95-oktanskega bencina bo treba odšteti 1,353 evra, kar je 0,1 centa manj kot doslej. Liter dizelskega goriva bo stal 1,603 evra, s čimer se bo pocenil za osem centov. Znižala se bo tudi najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja.

Uradno: spremembe cen naftnih derivatov nekoliko manjše od pričakovanih (foto: STA) STA
26. 9. 2022

Cene bodo veljale do 10. oktobra, je na spletni strani objavilo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Cene bencina in dizelskega goriva na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Na cene med drugim vpliva odločitev vlade, po kateri je ukinjena obveznost plačila okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida za dizelsko gorivo, motorni bencin, kurilno olje in zemeljski plin.

Vlada je spremenila uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, po kateri so poleg marž za bencin in dizelsko gorivo zunaj avtocest omejene tudi marže za kurilno olje, in sicer na 0,08 evra za liter. Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja je 1,287 evra za liter.