V naši neposredni bližini bo nastajal še en povsem nov avtomobil znamke Fisker

19. 10. 2020 | Jure Šujica
Deli

Prva vozila Fisker Ocean naj bi iz proizvodnje predvidoma zapeljala novembra 2022.

Henrik Fisker zagotovo velja za enega izmed pionirjev na področju elektromobilnosti. Svoj prvi avtomobil, visokozmogljivo priključno-hibridno limuzino z imenom Karma je namreč predstavil že leta 2011, neugodni ekonomski časi pa so pripeljali do tega, da se je proizvodnja končala že novembra 2012, po vsega enem letu in 1.800 izdelanih vozilih. A Fisker se ne da. Ustanovil je namreč novo podjetje Fisker Inc., ki se sedaj pripravlja na začetek proizvodnje prvega serijskega električnega avtomobila, Karma Ocean in kot vse kaže bo novi križanec nastajal povsem blizu Slovenije.

Finski poslovnež, ki je svoj čas deloval tudi znotraj podjetja BMW je namreč lansko leto predstavil svoj povsem nov model električnega križanca z imenom Fisker Ocean. Ta je sedaj že bolj ali manj pripravljen na proizvodnjo, po podatkih tiskovne agencije Reuters pa bo ta potekala v avstrijskem Gradcu, v tovarni podjetja Magna. Za Magno, kjer sicer izdelujejo avtomobile različnih proizvajalcev to sicer ne bo prvi električni avtomobil, saj v Gradcu že izdelujejo tudi Jaguarja i-Pace.

Partnerstvo tudi v lastniški strukturi

Nad sklenjenim dogovorom je navdušenje v izjavi za agencijo zadovoljstvo izrazil tudi Henrik Fisker, ki je prepoznal kvalitete avstrijskega podjetja, za katerega verjame, da bo zaradi svojih izkušenj pomagalo realizirati projekt in spraviti avtomobil v proizvodnjo. Podpis pogodbe o sodelovanju zato označuje kot prelomen dogodek v procesu realizacije projekta.

S tem, ko je Magna postala nov partner projekta, pa se ji je odprla tudi možnost poglobljenega sodelovanja. Del dogovora namreč vključuje tudi možnost oziroma predkupno pravico do največ šestodstonega deleža v podjetju, ki je ravno sredi prihoda na borzo. Vrednost omenjenega deleža naj bi sicer znašala okrog tri milijarde dolarjev oziroma 2,56 milijarde evrov.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja