V Nemčiji so pripravili pomočnika za upoštevanje zelenih prometnih con

8. 6. 2018
Deli
V Nemčiji so pripravili pomočnika za upoštevanje zelenih prometnih con (foto: Green-Zones)
Green-Zones

V Hamburgu so 31. maja uvedli prvo dejansko prepoved vožnje z dizelskimi motorji v mestu, k enakim ukrepom pa se bodo kmalu zatekla tudi druga nemška mesta, kot so Köln, Düsseldorf, Stuttgart in Berlin. A ukrepi povsod ne vključujejo prav vseh avtomobilov z dizelskimi motorji, kar voznike lahko postavi v precej neugoden položaj, ko ne vedo, ali se na določeni ulici lahko peljejo s svojim avtomobilom.

V Hamburgu prepoved vožnje z vozili z dizelskimi motorji za zdaj obsega dve ulici. Na Stressemanovi cesti je vožnja denimo prepovedana samo tovornjakom z motorji, ki ustrezajo okoljskim merilom Euro 0-5, po cesti pa lahko mirno vozijo osebni avtomobili z bencinskimi in dizelskimi motorji. A na drugi, za dizelski promet zaprti ulici veljajo drugačna pravila. Na aleji Maxa Brauerja je namreč prepovedan tudi promet za osebne avtomobile z dizelskimi motorji.

Pri podjetju Green-Zones, ki se ukvarja s storitvami na področju uveljavitve zelenih con, so že lani zato razvili aplikacijo, ki voznikom precej pomaga pri reševanju takšnih težav. Aplikacija voznikom namreč ne zagotovi le podatka, ali se lahko s svojim avtomobilom peljejo po ulicah s prepovedjo dizelskih vozil v Hamburgu, ampak med drugim tudi o tem, na katerih območjih načrtujejo prepovedi v drugih mestih, in podatke o okoljskih conah evropskih mest, kamor lahko vstopijo le avtomobili z ustrezno okoljsko nalepko na vetrobranskem steklu.  

Aplikacijo, ki so ji podelili naslov ene izmed petih najbolj inovativnih potovalnih aplikacij, cenijo predvsem logistična in avtobusna podjetja, saj so njihova gospodarska vozila še toliko bolj prizadeta z omejitvami prometa.  Aplikacija sicer poleg Nemčije pokriva še mesta v Avstriji, Belgiji, Franciji in na Danskem, do konca letošnjega leta pa ji bodo dodali še podatke o dodatnih  petih državah.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja