Vajenci so spravili skupaj avtodom, kakršnega pri češki znamki verjetno ne bodo imeli

Roadiaq je ime devetega Škodinega vajeniškega vozila, ki izpostavlja pustolovskega duha sodobnih raziskovalcev.

V letošnjem projektu 29 dijakov Škodinega vajeniškega centra v Mladi Boleslav predeluje baterijski električni model Škoda Enyaq v večnamenski mobilni pisarniški avtodom, opremljen s trajnostnimi notranjimi materiali. Deveto vajeniško vozilo bo tako ponujalo veliko prostora in pametne rešitve za delo in sprostitev – vključno s štirikolesnim pogonom, ki bo današnje digitalne nomade popeljal, kamorkoli bodo želeli.

Dijakom med celotnim procesom  pomagajo učitelji in strokovnjaki iz številnih Škodinih oddelkov, med drugim za oblikovanje, tehnični razvoj, proizvodnjo in informacijsko tehnologijo, ter zunanji strokov­njaki za predelavo avtodomov. Dolžina, širina in medosna razdalja osnovnega vozila ostajajo skoraj nespremenjene, v višino pa Škoda Roadiaq meri 1966 milimetrov, kar je celih 35 centimetrov več od serijskega Enyaqa – predvsem zaradi nove strehe, ki je zasnovana tako, da ponuja veliko prostora za delo in sprostitev. Sončne celice proizvajajo dodatno energijo za bivalni del vozila, Roadiaq pa je mogoče priključiti tudi na zunanje električno napajanje v kampih ali na postajališčih za avtodome.

Da bi lahko dejansko uporabljali novo zasnovano streho, so morali dijaki popolnoma preoblikovati pokrov prtljažnika, ki zdaj omogoča dostop do majhne kuhinje, vgrajene v siceršnji prtljažni prostor. Poleg tega je mogoče na pokrov prtljažnika pritrditi šotor in tako zagotoviti še več bivalnega prostora za vozilom. S stalno internetno povezavo lahko uporabniki delajo in pretakajo videoposnetke od koder koli. Poleg popolnoma funkcionalne informacijske opreme se Škoda Roadiaq ponaša tudi z notranjostjo in sedežnimi prevlekami iz trajnostnih materialov.

Preberite še: Ne boste verjeli, koliko kilometrov je prevozil ta 911 Turbo

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol