Video: Howe & Howe's Ripsaw EV3 F1 je popolno vozilo za konec sveta

24. 1. 2018 | Jure Šujica
Deli
Video: Howe & Howe's Ripsaw EV3 F1 je popolno vozilo za konec sveta (foto: Howe & Howe)
Howe & Howe

1.500 ameriških 'konjev', ki ob pomoči gosenic zagotavlja obilico zabave na vsakem terenu.

Kar vam predstavljamo, bi težko uvrstili med avtomobile ali motocikle, vseeno pa je zadeva enostavno preveč (milo rečeno) zanimiva, da bi jo izpustili. Gre namreč za goseničarja, enosedežno vozilo, ki sliši na ime Howe & Howe's Ripsaw EV3 F1. Enosedežno vozilo je, če se opremo na definicijo proizvajalca, športni tank. In za razliko od tankov, kakršne uporablja recimo vojska, je tale tank tudi izredno hiter. Njegove sposobnosti si sicer lahko ogledate na spodnjem video posnetku.

Vozilo v dolžino meri 4,72 metra, široko je kar 2,5 metra, medtem ko njegova višina znaša 186,6 centimetrov. Kar 3.315 kilogramov težka zver je sestavljena iz cevastega okvirja, v katerem se nahaja zračno vzmetena kabina, vstop v katero spominja na vkrcanje v vojaško letalo. Znotraj je dovolj prostora le za voznika, ki je varno pripet v sedežu s 5-točkovnim varnostnim pasom, kar še posebej prav pride ob divji vožnji po terenu.

3,3 tone teže in končna hitrost 120 kilometrov na uro

Za izvajanje vragolij se za voznikom nahaja spoštovanja vreden motor. 11,9-litrski Hellcat Hemi 727 proizvede med 500 in 1.500 'konjskih' moči, kar zadostuje za končno hitrost do 120 kilometrov na uro. Glede na to, da gre za goseničarja, pa mu ne dela težav niti zahtevnejša vožnja po terenu. Za blaženje sunkov namreč skrbi vzmetenje s skupnim hodom 40 centimetrov.

Ultimativno vozilo za morebitno apokalipso pa ima jasno tudi svojo ceno. Pri podjetju Howe & Howe zanj zahtevajo dobrih 400 evrskih tisočakov. V ponudbi imajo tudi podobna vozila, kot je EV3 F1, ki so opremljena z več kot le enim sedežem, vendar pa boste na ta račun dobili manjši motor in posledično nižje zmogljivosti vozila. Odločitev je težka.

Jure Šujica
foto: Howe & Howe