Video: Koenigsegg Regera na preizkusnem trčenju

28. 12. 2017 | Jure Šujica
Deli

Trčenjem so sledili še drugi testi, ki pa jih je avtomobil, sodeč po posnetkih, opravil z odliko.

Preizkusni trki so v avtomobilski industriji nekaj vsakdanjega. Zadeva je preprosta, avtomobil v nadzorovanem okolju pri točno določeni hitrosti treščijo v zid ali drugo oviro, nato pa na podlagi tovarniških podatkov in podatkov, zbranih v trku ocenijo njegovo varnost. Tovrstni testi predstavljajo najboljši vir informacij o varnosti nekega avtomobila, zato neposredno pripomorejo k manjšemu številu žrtev v prometnih nesrečah. Vse lepo in prav torej.

A eno je uničevanje 'običajnih' družinskih avtomobilov, drugače pa je, ko na vrsto za preizkus pride kak športni avtomobil, ki sicer predstavlja nedosegljive sanje marsikaterega voznika. A v končni fazi morajo biti tudi ti varni, v končni fazi zaradi visokih hitrosti, ki jih dosegajo in cene, ki jo srečni lastniki zanjo plačajo, še precej bolj.

Čelni trki, bočni trki in prevračanje

Eden izmed najdražjih, najhitrejših, pa tudi najredkejših avtomobilov je brez dvoma Koenigsegg Regera. Švedski avtomobil, pri katerem je za izpuh poskrbelo slovensko podjetje Akrapovič, je bil namreč izdelan v zgolj 80 primerkih, za 1.500 'konjskega' hibrida s končno hitrostjo prek 400 kilometrov na uro in ceno preko poldrugega milijona evrov pa ga bomo večinoma videvali na slikah v revijah in na spletu. A v skrbi za svoje stranke je proizvajalec več vozil prepustil seriji preizkusov – tudi trkov – s katerimi je zagotovil, da bodo avtomobili ostali zanesljivi tudi v najbolj zahtevnih razmerah.

 

THANK YOU FOR 1 MILLON FOLLOWERS! Thats SMASHING!

A post shared by Koenigsegg (@koenigseggautomotive) on

V videu, ki ga je Koenigsegg objavil na Twitterju tako lahko vidimo, kako so opravili več preizkusnih čelnih in bočnih trkov, pa tudi simulacijo prevračanja vozila. Karoserije iz ogljikovih vlaken so se tako na nekaterih mestih lotili kar s kladivi, kar pa na vozilu vsaj na prvi pogled ni pustilo nikakršnih posledic. Za konec so Švedi preverili še trdnost vozila ob primeru trka z manjšo oviro pri visoki hitrosti in pa izlet s ceste preko robnika, kar pa na vozilu ponovno ni pustilo večjih posledic.

Jure Šujica
Foto: Koenigsegg

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja