Video: Megane RS R26.R novi rekorder na Racelandu

24. 4. 2009
Deli

Če bi morali staviti, kateremu bi pripisali rekord na dirkališču Raceland: štirikolesno gnanemu in skoraj 300-'konjskemu' Mitsubishiju Lancerju Evolution, 420-'konjskemu' BMW-ju M3 ali 230-'konjskemu' Renaultu Meganu Renaultsport R26.R?

Vprašanje je tako nenavadno, da takoj zavohate ukano, če niste prej dobro prebrali naslova. Seveda bi zaradi moči motorja primat takoj pripisali BMW-ju, poznavalci zelo zavite steze na Racelandu pa štirikolesno gnanemu Mitsubishiju. Resnici na ljubo bi se v obeh primerih opekli, saj je novi rekorder Megane. Torej najšibkejši izmed trojice in gnan le na prednji kolesni par.

Odgovor se seveda skriva v oznaki R26.R. Ta označuje, da smo na krški stezi preganjali najzmogljivejšega Megana Renaultsporta, ki se lahko pohvali z manjšo maso, mehansko zaporo diferenciala, odličnim podvozjem in poldirkalnimi gumami. Drugouvrščenega Lancerja Evolutiona je prehitel za skoraj sekundo, kar je na Racelandu v podobnih pogojih in z istim voznikom ogromno.

Renault Megane RS R26.R, po domače imenovan tudi Radical, je za 123 kilogramov lažji od klasičnega RS-a. To so dosegli z motornim pokrovom iz ogljikovih vlaken, osiromašeno notranjostjo (tudi ali predvsem zvočne izolacije! ) in zadnjimi šipami iz polikarbonata.

Poldirkalne gume Toyo Proxes R888, dodelane zavore in mehanska zapora diferenciala pripomorejo, da se Megane Radical na dirkališču počuti kot riba v vodi. In čeprav se Megane (v takšni obliki) že poslavlja, maha v slovo v zmagovalnem slogu: z rekordom!

Test Megana si lahko preberete v novi številki revije Avto magazin (AM 9/2009), ki izide 23. aprila.

Povezave:

forumu

Foto: Aleš Pavletič

AM_Renault_Megane_R26R