Video: Množična trčenja Euro NCAP-a

9. 12. 2008
Deli

Pri Euro NCAP-u so novembra v eni seansi zaleteli kar 12 vozil. O dobrih rezultatih novega Golfa smo že poročali, tokrat pa še o preostali enajsterici, v kateri je kar nekaj pločevine, ki izstopa. V pozitivnem in negativnem smislu. Testiranja vseh avtomobilov si lahko ogledate tudi v videu.

Od vseh zaletenih sta se najslabše odrezala Ford Ranger in Dacia Sandero. Pri varnosti odraslih potnikov in pešcev je pickup osvojil vsega dve zvezdici, tri pa je dobil za varovanje otrok. Posebej slab je Ranger pri čelnem trku, v katerem je dobil le tri točke. Vozniku, če se v praksi ponovijo sile s testa, se v takšnem primeru ne piše dobro, saj je volanski obroč potisnilo naprej, varnostna blazina se ni dovolj napolnila, premaknile so se tudi stopalke.

Drugi najslabši rezultat verjetno zadnjih testiranj pred vpeljavo novega, strožjega sistema (se je proizvajalcem mudilo? ) je dosegel Dacijin Sandero. Komaj tri osvojene zvezdice za varnost odraslih (12 točk pri čelnem trku), komaj ena za pešce in štiri za varnost otrok niso rezultati, ki bi romunsko kombilimuzino prodajali naglas. Kot pri Rangerju je tudi pri Sanderu popustil A-stebriček, deli armaturne plošče pa so tudi potencialno nevarni. Stranski trk so izvedli brez stranskih varnostnih blazin, zato je rezultat nekoliko slabši.

Zanimivo je, da je Ford Ka kljub zelo tesnemu sorodstvu s prejemnikom petih zvezdic, Fiatom 500, za varovanje odraslih potnikov prejel štiri zvezdice (čelni trk 13 točk). S trojko so označili njegovo varovanje otrok, z dvema pa varnost pešcev. Odstopanja od Fiata 500 so verjetno tudi posledica izvedbe stranskega trka brez stranskih varnostnih blazin. Pri čelnem trku so EuroNCAP-ovci izpostavili nekatere nevarne dele armaturne plošče, ki lahko poškodujejo spodnji del prednjih potnikov, in pohvalili stabilnost potniške celice.

S štirico za varnost odraslih (13 točk za stranski trk) jo je odnesel Mercedes-Benzov Viano, ki varuje otroke s trojko, z enico pa v trku s pešcem ni preveč prijazen. Izpostavili so možnost deformacije potniške kabine pri nekoliko večji obtežitvi.

Pri vseh drugih trčenjih so tokrat 'padale' petice. Alfa Romeo MiTo in Peugeot 308 CC sta za varnost odraslih prejela petico, za varnost otrok trojko in dve zvezdici za varovanje pešcev. Fordova Fiesta je pri zadnjih dveh merjenjih osvojila po točko več. Enake zvezdice, po pet, štiri in dve, so osvojili Renault Megane, Volvo XC60 in Opel Insignia, Honda Accord pa je pri varovanju otrok prav tako zbrala štiri zvezdice, a pri varstvu pešcev osvojila eno več, skupno tri.

Euro10