Video: Nissanov Pivo parkira sam

17. 10. 2007
Deli

Na Nissanovem razstavnem prostoru avtomobilskega salona v Tokiu bo predstavljen Pivo 2, študijsko vozilo naprednih tehnologij in izvirne zasnove, ki nadaljuje tisto, kar je pred dvema letoma začel prvi Pivo.

Izvirnost najnovejšemu študijskemu vozilu iz Nissana zagotavlja ovalna potniška kabina, ki je vrtljiva za 360 stopinj in posamično vpeta kolesa, ki se odklonijo v stran do 90 stopinj. Tako krasi vozilo izjemno vodljivost in okretnost v urbanih okoljih. Pivo 2 namreč vozi naprej in vstran. Prvi Pivo je z vrtljivo kabino postavil na tem področju nova merila, njegov naslednik pa jih je z odklonom koles dvignil na novo raven.

Pivo 2 dokazuje Nissanovo obvladovanje najnaprednejših tehnologij z uporabo litij-ionskih baterij za shranjevanje električne energije. Vozilo ženejo štirje elektro motorji, nameščeni neposredno ob slehernem kolesu. Zanj so uporabili tehnologijo krmiljenja 'by-wire'. Z njo električni vodi nadomeščajo trdne mehanske povezave, tudi za zavorni sistem in volan.

Izjemno dosledno in vsestransko podporo vozniku v vožnji so pri Nissanu poimenovali Robotic Agent. Gre za, v enovit sklop povezano komunikacijsko tehnologijo, zabavno elektroniko, nadzor delovanja vozila in druga podpora vozniku. Sistem mu stoji ob strani kot robot z zmožnostjo samostojnega predvidevanja, kaj ga v določenih razmerah obremenjuje in zanima. Tako postreže z odločilnim podatkom ali opozori na najbliže prosto parkirno mesto.

Foto in video: Nissan

Nissan_malcek