Video: Nissanov Pivo parkira sam

Na Nissanovem razstavnem prostoru avtomobilskega salona v Tokiu bo predstavljen Pivo 2, študijsko vozilo naprednih tehnologij in izvirne zasnove, ki nadaljuje tisto, kar je pred dvema letoma začel prvi Pivo.

17. 10. 2007

Nissan_malcek

Izvirnost najnovejšemu študijskemu vozilu iz Nissana zagotavlja ovalna potniška kabina, ki je vrtljiva za 360 stopinj in posamično vpeta kolesa, ki se odklonijo v stran do 90 stopinj. Tako krasi vozilo izjemno vodljivost in okretnost v urbanih okoljih. Pivo 2 namreč vozi naprej in vstran. Prvi Pivo je z vrtljivo kabino postavil na tem področju nova merila, njegov naslednik pa jih je z odklonom koles dvignil na novo raven.

Pivo 2 dokazuje Nissanovo obvladovanje najnaprednejših tehnologij z uporabo litij-ionskih baterij za shranjevanje električne energije. Vozilo ženejo štirje elektro motorji, nameščeni neposredno ob slehernem kolesu. Zanj so uporabili tehnologijo krmiljenja 'by-wire'. Z njo električni vodi nadomeščajo trdne mehanske povezave, tudi za zavorni sistem in volan.

Izjemno dosledno in vsestransko podporo vozniku v vožnji so pri Nissanu poimenovali Robotic Agent. Gre za, v enovit sklop povezano komunikacijsko tehnologijo, zabavno elektroniko, nadzor delovanja vozila in druga podpora vozniku. Sistem mu stoji ob strani kot robot z zmožnostjo samostojnega predvidevanja, kaj ga v določenih razmerah obremenjuje in zanima. Tako postreže z odločilnim podatkom ali opozori na najbliže prosto parkirno mesto.

Foto in video: Nissan