Video: Novi Audi A8

21. 8. 2013
Deli

Audi je že pred septembrskim frankfurtskim avtomobilskim salonom razkril novi A8.

Seveda pa ni govora o novem, temveč prenovljenem avtomobilu. Zato so prenovljeni zgolj nekateri detajli, vključno s pokrovom motorja in prednjim odbijačem, v največji meri pa prednja in povsem LED žarometa ter aluminijasta platišča, ki so zdaj že tovarniško lahko 21-palčna, nekaj sprememb in novosti pa je bila deležna tudi notranjost, hkrati so dodali nekaj novih varnostnih in asistenčnih sistemov.

Naj spomnimo, model A8 je bil znanilec oziroma začetnik Audijeve lahke gradnje in to je bilo vodilo Audijevih inženirjev tudi ob zadnji prenovi. Tako je školjka avtomobila v celoti aluminijasta in tehta vsega 231 kilogramov. Skupno tako denimo prenovljeni A8 s 3-litrskim bencinskim TFSI motorjem tehta vsega 1.830 kilogramov, s čimer je najboljši v razredu štirikolesno gnanih limuzin.

Prenovljeni so tudi motoji, ki zdaj ponujajo več moči, hkrati pa so varčnejši in v ozračje izpuščajo manj škodljivih snovi. Že omenjeni trilitrski TFSI se postavlja s 310 'konji', štirilitrski osemvaljnik 4.0 TFSI pa s 435 'konji'. Bolj umirjenim voznikom je namenjen 3-litrski TDI s 258 'konji', na voljo pa bo tudi 4,2-litrski TDI s 385 'konji'.

Če vas številke niso prepričale, bosta na voljo tudi A8 v podaljšani različici in S8. Prvi se baha z oznako A8 L W12 quattro, kar pomeni 6,3-litrski dvanajstvaljnik s 500 'konji' in štirikolesni pogon, drugi S8 pa s 4-litrskim TFSI bencinskim motorjem s 520 'konji', s katerim A8 od 0 do 100 km/h pospeši v vsega 4,2 sekunde.

Audi obljublja tudi hibridno različico, 2-litrski bencinski TFSI bo skupaj z eketromotorjem ponujal 245 'konj' in 480 Nm navora, obljubljajo pa povprečno porabo 6,3 l/100 km.

Še cena - za novi Audi A8 bo v Nemčiji potrebnih vsaj 74.500 evrov.

V proloženem videu si lahko ogledate, kako se uživa v A8 L W12 quattro, v galeriji slik pa tudi ostale modele.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"