VIDEO: Teslov tovornjak 'ujet' med dnevno vožnjo

11. 12. 2017 | Jure Šujica
Deli
VIDEO: Teslov tovornjak 'ujet' med dnevno vožnjo (foto: Tesla)
Tesla

Zanimanje za nakup medtem raste, kot kaže bodo kmalu okrog prevažali tudi pivo.

Slab mesec dni nazaj je podjetje Tesla predstavilo svoj dolgo pričakovan električni tovornjak, kateri nedvomno predstavlja velik premik v razvoju masovnega transporta, saj gre za prvo tovrstno vozilo na svetu. Po predstavitvi pa o tovornjak ni bilo slišati več veliko, kar pa ne pomeni, da se pri Teslu nič ne dogaja. Na družabnem omrežju Instagram se je tako pojavil prvi video posnetek tovornjaka med dnevno vožnjo po območju tovarne (doslej edini primer njegove vožnje smo videli med večerno predstavitvijo sredi novembra).

V videu lahko opazimo kar nekaj zanimivih detajlov na vozilu. Vozilo ima tako s strani v celoti zaprte koloteke zadnjih koles, s čimer so v tovarni poskrbeli za zmanjšanje zračnega upora vozila. Druga podrobnost, ki nam je padla v oči so bočna stekla vozila, ki se namesto navzdol odpirajo v stran, kar sicer (spet) pripomore k povečanju aerodinamike vozila, a se tovrstna rešite vseeno ne zdi najbolj praktična, še posebej, če bodo fiksna ostala tudi stekla na vratih. Je pa zanimivo, kako odziven je tovornjak na cesti, četudi le pri nizki hitrosti, kar nakazuje na to, da so obljubljeni pospeški (5 sekund do 100 kilometrov na uro) mogoči.

Za nakup tovornjaka medtem vlada precejšnje zanimanje. Po nedavnih podatkih tiskovne agencije Reuters naj bi tako tovarna imela že 116 naročil, a glede na to, da so se za nakup 50 tovornjakov odločili pri distributerju hrane Sysco, še dodatnih 40 pa pri podjetju Anheuser-Busch, lastniku blagovne znamke Budweiser, pa je ta sedaj že precej večja.

Jure Šujica
Foto: Tesla

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja