(Video) Gasilci Atmosfercem zaupali 700-"konjskega" Pantherja!

8. 6. 2020 | Jure Šujica
Deli

Na Aerodromu Ljubljana, največjem slovenskem letališču, ga je do potankosti spoznala trojica, znana pod imenom Atmosferci.

Letališča so občasne postojanke letal, strojev, ki svoje življenje preživijo na nebu, na tleh pa se ustavijo zgolj takrat, ko jim zmanjka goriva in sprejemajo ter oddajajo potnike. A čeprav je dogajanje takrat mirno, pa so trenutki, ko letala pristajajo, najbolj napeti in najbolj nevarni.

Jasno, večina poletov mine povsem brez težav, vsake toliko časa pa se zaplete in takrat zna biti ključna dobro osposobljena ekipa gasilcev, ter, seveda, napredna tehnična oprema. K sreči največje slovensko letališče na tem področju v nobenem pogledu ne zaostaja za konkurenco, tudi po zaslugi gasilskega vozila Panther 6X6 HRET nemške znamke Rosenbauer.

Dizelski šestvaljnik z močjo 515 kilovatov (700 'konjev') proizvajalca Volvo, predstavlja srce enega izmed najmodernejših tovrstnih strojev na svetu, ki 39-tonsko jekleno pošast požene vse do hitrosti 115 kilometrov na uro, zaradi česar njegov reakcijski čas(od poziva do prihoda na konec letalske steze) v najslabšem primeru znaša le 180 sekund, hkrati pa gre za najhitrejše slovensko gasilsko vozilo, ki je ob enem sposobno v dveh minutah prečrpati 12 kubičnih metrov vode in vseh sredstev za gašenje požara.

Aerodrom Ljubljana že dolga leta ni doživelo večje letalske nesreče in upamo, da pri tem tudi ostane. Kljub temu pa je Saši Kapetanoviču, Juretu Gregorčiču in Cirilu Komotsarju oziroma trojici Atmsfercev uspelo, da so ponos brniških gasilcev uspeli ujeti v akciji, pa četudi zgolj na vaji. Kako se obnese pa si lahko ogledate v zgornjem videu.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"