Video: Volkswagnova vizija avtonomne prihodnosti

1. 3. 2018 | Jure Šujica
Deli
Video: Volkswagnova vizija avtonomne prihodnosti (foto: Volkswagen)
Volkswagen

Avtonomni avtomobili bodo slej ko prej postali realnost, vseeno se zdi, da Volkswagen ne bo odrekel užitka vožnje tistim, ki si tega ne želijo.

Najpomembnejša Volkswagnova novost na sejmu v Ženevi bo brez dvoma koncept udobne električne limuzine in četrtega vozila v seriji I.D., to je Vizzion. Posebnost tega avtomobila je, da naj bi omogočal avtonomno vožnjo pete generacije, pri kateri vozniku ne bo več treba posegati v vožnjo avtomobila, zato vozilo niti ne bo opremljeno z volanom ali s stopalkami za plin in zavoro. Da bi vozniki bolje razumeli prehod iz prve in druge generacije avtonomne vožnje, v katerih se 'nahaja' današnja tehnologija, je Volkswagen pripravil kratek video prerez in razlago prihodnjega razvoja.

Volkswagnov načrt – ki za zdaj obstaja le v teoriji, saj tovrstnega avtomobila razen v obliki koncepta Vizzion še ni na vidiku – popolnoma spreminja vlogo avtomobila, ki bo namesto sredstva za vožnjo predstavljal prostor za preživljanje prostega časa med prevozom iz točke A v točko B – lahko je to na potovanju ali pa zgolj med prevozom v službo.

Današnja vozila že premorejo nekatere sisteme, potrebne za avtonomno vožnjo druge generacije, kar pomeni, da se počasi zavedajo okolice vozila in nanjo deloma tudi reagirajo. V tretji generaciji naj bi avtomobili že bili sposobni samodejno voziti v določenih razmerah, ko bi prišlo do zapleta, pa bi nadzor vrnili vozniku. A pravi prehod naj bi bil po Volkswagnovem mnenju narejen s četrto generacijo avtonomnih vozil, ki bi se lahko znašla v večini prometnih situacij, voznik pa ne bi več posegal v delovanje vozila. Peta in zadnja generacija vozil bi nato samodejno lahko vozila popolnoma, ne glede na situacijo, v kateri bi se znašlo.

Čeprav ima Volkswagen dolgoročno vizijo popolnoma avtonomne vožnje, pa se zdi, da vseeno ne želi popolnoma odreči vozniških užitkov tistim, ki si še vedno želijo sami voziti svoj avtomobil. Avtonomni avtomobili naj bi namreč po njihovem mnenju predvsem olajšali življenje otrokom, starejšim in slepim, ne bi pa po mnenju proizvajalca – vsaj tako se zdi – v celoti nadomestil vloge voznika v vseh avtomobilih.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol