Video: Z dolgimi lučmi tudi Volvo

Volvo je v Ženevi poleg novih avtomobilov predstavil tudi nove sisteme.

18. 3. 2013

O sistemu za prepoznavanje in samodejno ustavljanje pred kolesarji smo že pisali, novost pa je tudi poseben sistem za zasenčenje dolgih luči. Prenovljeni sistem naredi vožnjo v temi varnejšo in udobnejšo saj z nadzorom aktivnih dolgih luči omogoča, da se le te uporablja ves čas. Zahvala gre mehanizmu, ki preprečuje bleščanje bližajočim se voznikom.

Nočna vožnja predstavlja voznikom po celem svetu velik izziv. »Naš namen je, da s prenovljeno tehnologijo nadzora aktivnih dolgih luči izboljšamo vidljivost v temi, zato smo omogočili nenehno uporabo dolgih luči, brez potrebe po preklopu na kratke, ko se srečamo ali ujamemo drugo vozilo. Tehnologija naredi nočno vožnjo udobnejšo in varnejšo. Olajša fokus na vožnjo in je izjemen primer našega pristopa »Designed Around You«, kjer se vedno osredotočamo na stvari, ki resnično naredijo razlike za stranke,« pravi prof. Lotta Jakobsson, višja tehnični specialist za varnosti v Volvovem centru varnosti.

Glavna prednost sistema nadzora aktivnih dolgih luči je, da je prometno okolje zunaj zasenčenega dela še vedno osvetljeno z dolgimi lučmi. To izboljša voznikove možnosti, da zazna objekte ob strani cesti, na primer parkirana vozila, nezaščitene uporabnike cest in živali. Ko se bližajoče vozilo približa ali ko se približamo vozilu od zadaj, sistem pomaga preprečiti bleščanje drugim voznikom tako, da zasenči luči toliko, kot je potrebno.

Sistem nadzora aktivnih dolgih luči uporablja kamero, ki se že uporablja za sisteme zaznavanja in samodejnega zaviranja in se nahaja na vzvratnem ogledalu na vrhu vetrobranskega stekla. Kontrolna enota posreduje informacijo mehanizmu, ki je vgrajen v žaromet. Majhen valj s kovinskimi deli različnih velikosti omogoča senčenje, toliko, kot je potrebno. Sistem, ki deluje tudi v primeru, da dohitimo motorista, se ponaša s Xenon lučmi. Tehnologija deluje pri hitrostih pod 15 km/h.