Vinfast, vietnamska znamka z italijanskim pridihom, prihaja v Evropo

10. 9. 2018 | Jure Šujica
Deli

Prvi avtomobili na trgu prihodnje leto, za zdaj poudarek namenjen le oblikovanju avtomobila.

Avtomobilov z Daljnega vzhoda (tudi če pri tem odmislimo japonske predstavnike) se v Evropi počasi privajamo. Korejske znamke, kot sta Hyundai in Kia, se tako že enakovredno kosajo z uveljavljenimi evropskimi predstavniki, vedno bolj pa (tudi z evropskimi znamkami) se na naše ceste trudijo prodreti kitajski predstavniki. Nikjer pa do zdaj še nismo zasledili avtomobilske znamke vietnamskega porekla. A kot kaže, se tudi za vietnamsko avtomobilsko industrijo, ki sicer bolj kot ne zajema zgolj sestavljanje avtomobilov že uveljavljenih znamk, obetajo boljši časi.

Prvi znanilec prebijanja vietnamske avtomobilske industrije je znamka VinFast, ki se bo čez manj kot mesec dni, natančneje 2. oktobra, na avtomobilskem salonu v Parizu predstavila s svojima prvima avtomobiloma. Pri imenih so za zdaj sicer še precej nedomiselni, saj sta avtomobila uradno še vedno poimenovana zgolj kot SUV in Sedan, iz česar je jasno, da bodo Vietnamci sledili trendom, ki narekujejo proizvodnjo športnega terenca, ki pa se mu pridružuje klasična limuzina.

Prihod na trg čez leto dni

Pri oblikovanju avtomobilov pa Vietnamci ničesar niso prepustili naključju. »Močan, prepoznaven dizajn, ki ga krepijo elegantne linije in dodelane podrobnosti, dajejo našim avtomobilom številne prepoznavne poteze,« pojasnjuje David Lyon, vodja oblikovanja pri VinFast. »Prvi in najpomembnejši je logotip v obliki črke V na mreži hladilnika, ki ponazarja Vietnam, hkrati pa tudi znamki Vingroup in VinFast. V sodelovanju z oblikovalskim studiem Pininfarina smo skrbno oblikovali obliko, ki poudarja naravne lepote Vietnama ter srčnost tamkajšnjih prebivalcev, združenih v moderen oblikovalski jezik.«

Kako pomembna je oblika novih avtomobilov, razkriva podatek, da so pri VinFastu na pomoč poklicali kar štiri oblikovalske studie iz Italije, ki so skupaj pripravili 20 različnih konceptov, iz katerih pa je nato 62 tisoč Vietnamcev izbralo zmagovalni par. O drugih podrobnostih novincev, kot so pogonski sklopi in uporabljene tehnološke rešitve za udobje in varnost, pri Vinfastu za zdaj še ne govorijo. Za podrobnejše informacije bo tako treba počakati na avtomobilski salon v Parizu, znano pa je, da naj bi prvi avtomobili iz proizvodnje zapeljali septembra prihodnje leto.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja