Violeta Bulc: Avtonomnih avtomobilov brez volana ne bo pred letom 2045

15. 5. 2018 | Jure Šujica
Deli
Violeta Bulc: Avtonomnih avtomobilov brez volana ne bo pred letom 2045 (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Prvi avtonomni avtomobili bi sicer lahko bili prisotni na cestah že leta 2030.

Avtomobili bodo slej ko prej postali avtonomni, to je zdaj že jasno. Nekateri se tega veselijo, spet drugi nekoliko manj, nihče pa ne more zagotovo potrditi, kdaj se bo to zgodilo. Avtomobilski proizvajalci sicer že danes predstavljajo koncepte, ki ne bodo več opremljeni z volanom, a dan, ko bodo zapeljali na ceste, je nedvomno še daleč.

Je pa prav avtonomna vožnja ena izmed ključnih tem aktualnega srečanja FT Future of the Car, ki ga v Londonu te dni organizira časnik Financial Times, njegova gostja pa je tudi evropska komisarka za promet Violeta Bulc, ki je dejala, da je čas, ko bodo avtonomni avtomobili v prometu pomešani z običajnimi, že zelo blizu, precej dlje pa bo treba čakati, preden bodo klasični avtomobili popolnoma izginili s cest.

»Naš cilj je, da do leta 2030 vzpostavimo mešan promet klasičnih in avtomatiziranih avtomobilov. Avtomatiziranih v tem smislu, da so še vedno opremljeni s stopalkama za plin in zavoro ter volanom, ki jih lahko uporabimo v vsakem trenutku. A trajalo bo še dodatnih 10 do 15 let, preden bodo na cesto zapeljali avtomobili, ki z njimi ne bodo opremljeni. Ti se zdaj že pojavljajo v nadzorovanih testnih okoljih in na letališčih, počasi pa bodo postali sprejemljivi tudi v vsakdanjem prometu,« je dejala Bulčeva na srečanju v Londonu.

Bulčeva je ob tem izrazila upanje, da bodo samovozeči avtomobili, ko bodo enkrat zapeljali na evropske ceste, dovolj dovršeni in varni, da se ne bodo dogajale nesreče, o kakršnih smo pred kratkim poročali iz ZDA. Poudarila je tudi, da je zagovornica obsežnih testiranj in nasprotnica tega, da bi na trg vstopile nepreverjene tehnologije.